SÖNDAG 21 APRIL 2024

Retrovägens Dag - en nostalgisk resa genom tid och rum

Lördagen den 4 maj 2024 markerar det årliga firandet av Retrovägens Dag. Denna speciella dag bjuder in besökare att utforska de cirka 80 unika besöksmålen som öppnar sina dörrar för allmänheten. Från Göteborgs pulserande stadsliv, genom Nossebros charmiga gator, och upp genom Skaraborgs historiska landskap, erbjuder Retrovägen en resa fylld med kultur, handel, gastronomi och möjligheter till avkoppling.

En resa genom Skaraborgs hjärta

Gör en utflykt längs Retrovägen och upplev ett vårgrönt landskap som blommar av liv. Föreningen Retrovägen, en ideell organisation dedikerad till att bevara och förmedla gårdagens skatter till dagens och morgondagens äventyrare, står som värd för denna nostalgiska resa.

1900-talets kulturarv i fokus

Med en passion för det förgångna, särskilt 1900-talets rika kulturarv, har Retrovägen och Retro Nossebro blivit synonymt med en tid då caféer, bensinstationer, butiker och museer hade en annan charm. Dessa historiska pärlor är utspridda längs vägens slingrande småvägar, väntandes på att upptäckas.

Vägval och destinationer

Retrovägen erbjuder två huvudsträckningar. Den sydliga rutten följer väg 190 direkt till Göteborg, medan den alternativa vägen tar dig via Alingsås och E20 mot Lerum, och slutligen till Göteborg. Den nordliga sträckningen vindlar sig från Nossebro genom Skaraborg ända till Lyrestad, med Nossebro som den glittrande juvelen i mitten.

Retro Nossebros ursprung och expansion

Retro Nossebro såg dagens ljus 2010, när en grupp retroentusiaster beslutade att lyfta fram Nossebros estetiska skönhet från 50-, 60- och 70-talen. Projektet utvecklades snabbt och blev Retrovägen 190, tack vare Essunga kommuns initiativ. År 2015 expanderade Retrovägen ytterligare när den sträckte sig upp genom Skaraborg.

Retrovägen idag

Sedan 2016 har Retrovägen drivits som en förening i samarbete med kommunerna längs dess sträckning. För mer information om alla smultronställen och kommande evenemang, besök www.retrovagen.se eller på Facebook för de senaste uppdateringarna.

Över 60 mil av historiska smultronställen

I Kinnekulleområdet kan besökare njuta av platser som Falkängen i Hällekis och Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri, där historien fortfarande lever och andas.

Följ med på en resa tillbaka i tiden och upplev en dag fylld med nostalgi och historiska upptäckter längs Retrovägen. Det är en dag att minnas och en upplevelse som förenar generationer.

Retrovägens folder för 2024, här hittar du alla smultronställen!