LÖRDAG 20 APRIL 2024


Letar legendarisk maskin som går på vatten? En av Hornborgasjöns främsta räddare i samband med återställningen av sjön letar ny ägare på Klaravik - Foto: Klaravik

Dags för Hornborgasjöns mackapär-hjälte att flyt(t)a vidare

Fem ton tung maskin som kan flyta lika lätt som en nätt badanka? Den fascinerande egenskapen tillhör den helt unika maskin som nu auktioneras på Klaravik. Hornborgasjöns räddande ängel till flytande vassklippare – som var en av de stora hjältarna i samband med sjöns restaurering på 1990-talet – kan nu flyt(t)a hem till dig.

I början av 1990-talet var Hornborgasjöns status som tillhåll för tranor hotat. Våtmarkerna hade successivt växt igen, mer och mer. Till slut höll vass, träd och rötter på väg att ta skapa en ofrivillig sista trandans. Man hade testat att bränna ner vassen. Men vassen kom tillbaka år ut och år in. Nya kreativa metoder behövdes. Lösningen? En specialbyggd amfibiemaskin som med åtta hjul och smidig flytkraft kunde bemästra Hornborgasjöns vassa utmaningar. Nu letar den legendariska maskinen – som kan anses vara en av de stora räddarna i Sveriges största naturvårdsprojekt – ny ägare genom auktionen på Klaravik.

“Hade varit ett omöjligt uppdrag utan den”

– Mig veterligen är det här den enda åttahjuliga, flytande redskapsbäraren så ordet "unik" är en passande beskrivning, säger Kristian Kroon, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, och fortsätter:
– Bara att en sådan här stor maskin som väger över fem ton faktiskt kan flyta är smått otroligt. Och den har tveklöst varit en rent nödvändig spelare i jobbet med att återställa Hornborgasjön. Det hade varit ett omöjligt uppdrag annars.

Vem drar det längsta vasstrået?

1995 avslutades återställningsarbetet av Hornborgasjön och de senaste åren har behovet av den gamla hjälten till amfibiemaskin minskat. I två år har den vilat helt. Men nu är det dags för den berömda bjässen att väckas till liv.
– Intresset har varit stort redan på förhand. För våtmarksskötsel kan det knappast finnas en bättre maskin. Sedan finns det ett stort villhöver-element som säkert kan locka många, konstaterar Kroon.

Auktionen på klaravik.se avslutas den 29 april, med möjlighet till visning på plats torsdagen den 25 april (föranmälan krävs). Under samma tid pågår auktionen av en vasskördare med foderspridare som också använts vid Hornborgasjön.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Klaravik