TORSDAG 18 APRIL 2024


Bild av Kev från Pixabay

Motion grunden för golfen i Lundsbrunn

Golfklubben i Lundsbrunn har funnits i över 30 år, och man kan säga att allt började i en tågkupé på väg mot Östersund 1987.

Götene idrottshistoriska sällskap besökte nyligen banan i det i år 300-årsfirande brunnssamhället, och klubbchef Anette Knutsson berättade om historien bakom alltsammans.

Då, 1987, var golfen på uppgång och det byggdes nya banor på flera håll i landet. Tanken fanns också om att bygga ett seniorboende i Lundsbrunn och där motion i förebyggande syfte var en central del av konceptet.
- Här sågs en koppling till golfen av initiativtagarna Nils-Gunnar Gagnert, tidigare VD på kurorten och Sven Bengmark, före detta sjukvårdsdirektör på Skaraborgs landsting. Deras samtal om detta började i en tågkupé.
- Man såg också möjligheter till samverkan med kurorten, fortsätter Anette. I projektet såg även kommunen och dess näringsliv möjligheter, och golfklubben bilades i september 1990.

Omväxlande

Anette Knutsson berättar vidare att i maj 1992 öppnades banan för allmänheten då klubbhuset stod klart. Invigningen av banan skedde i augusti samma år med medverkan av hockeylegenden Sven Tumba som efter sin ishockeykarriär blev en stor frontman för golfen.

Banarkitekt Jan Sederholm sa redan när han anlitades att anläggningen hade alla möjligheter att bli intressant och omväxlande, både ur spelteknisk synpunkt och rent estetiskt.

I egen regi

Knutsson berättade om utvecklingen genom åren och betonade det stora engagemang som finns bland medlemmarna. Klubben driver nu all verksamhet, innefattande bland annat shop och restaurang, i egen regi. I år gör den sena våren att banan får öppna något senare än vanligt, så de lojala golffantasterna i klubben får hålla sig till tåls innan årets förta utslag kan göras.

Lundsbrunn GK har idag omkring 1500 medlemmar.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Götene idrottshistoriska sällskap