ONSDAG 3 APRIL 2024


Foto/källa: Aron Sandling/Next Skövde

Karlsforsrundan – ny vandringsled på Billingen i Skövde

Skövde har blivit en vandringsled rikare! Under Vårmarknaden på Karlsfors den 6 april invigs Karlsforsrundan, en 4 kilometer lång runda som passar bra för en dagsutflykt i det vackra landskapet i närheten av Karlsfors gård och Silverfallet.

- Tack vare samarbetet mellan markägarna, Skövde kommun, Länsstyrelsen och Next Skövde har vi kunnat ta fram den nya vandringsleden och vi alla ser väldigt mycket fram emot invigningen. Vi hoppas att Karlsforsrundan kommer att uppskattas av såväl vandrare, naturälskare och vardagsmotionärer, säger Lotta Stigsdotter, destinationsutvecklare Next Skövde.

Leden har kunnat tas fram tack vare att ägarna till Karlsfors gård, David och Josefina Larsson, upplåtit mark för ett vindskydd utmed Billingeleden. Vindskyddet som fått namnet ”Fäboden” har utrustats med eldstad, bord, bänkar och utedass. Det ligger strax bakom Karlsfors gård och i närheten av Billingeleden.

- Den fantastiska naturen vid Karlsfors och Silverfallet går att uppleva året om. Från blåsipporna och ramslöken på våren, till de sprakande färgerna på löven under hösten och ett fruset vattenfall på vintern, säger Aron Sandling, kommunekolog i Skövde kommun.

Vandringsleden startar vid Karlsfors gård, går upp mot Silverfallet och fortsätter vidare genom ädellövskogen i Silverfallet-Karlsfors och Melldala naturreservat. Leden går genom platålandskapet, förbi vattenfall och den som vandrar här kan upptäcka många lager av historia längs leden. Vid Silverfallet sammanstrålar Karlsforsrundan med Billingeleden och i slutet av vandringsleden ligger vindskyddet Fäboden. Markeringen för Karlsforsrundan är en vit körsbärsblomma med bakgrundsfärg från rödfyr som är hämtad från den 100-åriga stenindustrin vid Karlsfors.

Under invigningen finns Skövde kommun, Länsstyrelsen och Next Skövde på plats som berättar mer om den nya vandringsleden och vad man kan upptäcka längs vägen.

Läs mer om Karlsforsrundan
Läs mer om Vårmarknaden på Karlsfors


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Next Skövde