ONSDAG 20 MARS 2024


Foto/källa: Svenska Ägg

Fira påsk med kökets viktigaste råvara

Att ägget är en fantastisk råvara – faktiskt kökets viktigaste – kan vi återigen slå fast. Enligt en undersökning som branschorganisationen Svenska Ägg nyligen låtit göra hamnar ägget åter i topp av de livsmedel som flest menar är ett måste att alltid ha hemma.

Vi svenskar älskar våra ägg, extra mycket så här runt påsk. Under påskveckan äter vi tillsammans cirka 70 miljoner ägg. Många tycker att måla ägg är en av påskens höjdpunkter och visst är det en mysig tradition och aktivitet att göra med sina nära och kära.

Favorit vid dygnets alla måltider

Därtill är ägghalvorna, gubbröran och omeletten en självklarhet på många påskbord.
– Att vi äter extra mycket ägg till påsk är ingen nyhet, men ägget är en favorit för många under dygnets alla måltider, året om. Allra mest används ägget i frukosträtter, men det förekommer också flitigt i såväl lunch och mellanmål som kvällsmål och bakverk, säger Marie Lönneskog Hogstadius på branschorganisationen Svenska Ägg.

Ägget toppar listan

Enligt en ny attitydundersökning som Svenska Ägg låtit göra toppar ägget listan över de livsmedel som svenska konsumenter tycker är viktigast att ha hemma, framför till exempel bröd, pasta, mjölk, ris och potatis. Undersökningen visar också att de flesta svenskar, drygt 8 av 10, äter ägg flera gånger i veckan.
– ­Ägget är ett fantastiskt livsmedel; så mångsidigt, prisvärt, gott och näringsrikt! Har man ägg hemma har man alltid mat, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Visste du att:

  • I Sverige äter vi omkring 250 ägg per person och år.
  • Under påskveckan äter vi tillsammans cirka 70 miljoner ägg.
  • Ägget är en riktig superråvara som innehåller i stort sett alla näringsämnen kroppen behöver (förutom vitamin C). Ett väldigt prisvärt, hållbart, variationsrikt livsmedel med andra ord.
  • Drygt 8 av 10 (83 %) äter ägg flera gånger per vecka.
  • Cirka 8 av 10 (78%) tycker att ägg är något man alltid bör ha hemma.
  • 9 av 10 tycker att ägg är enkelt att tillaga och användbart till mycket.
  • Gott, nyttigt, enkelt, mättande och proteinrikt är det man främst förknippar med ägg.

Tips!

I Svenska Äggs ”Äggrapporten 2024” finns många spännande fakta om äggkonsumtion, du hittar den HÄR.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Svenska Ägg