SÖNDAG 17 MARS 2024


Bild av Alexa från Pixabay

St. Patrick’s Day - en global grön fest

Den som har haft nöjet att besöka en irländsk pub är väl medveten om irländarnas förmåga att skapa feststämning. De är generösa med sin gästfrihet och sprider glädje, särskilt under firandet av St. Patrick’s Day, då festligheterna brukar nå sin kulmen.

St. Patrick’s Day, eller Lá Fhéile Pádraig på irländska, är mer än bara Irlands nationaldag; det är en världsomspännande festlighet som hyllar irländsk kultur med parader, musik, dans och naturligtvis, gröna kläder. Varje år den 17 mars, samlas människor över hela världen för att hedra Sankt Patrick, missionären som introducerade kristendomen till Irland på 400-talet. Men då den 17 mars i år är på en söndag var det säker många av festligheterna som ägde rum redan under lördagen.

Symboliken och traditionerna

Sankt Patrick använde treklövern för att förklara den Heliga Treenigheten, vilket har gjort shamrocken till en symbol för dagen. Den traditionella färgen är grön, och det är vanligt att människor klär sig i denna färg för att delta i firandet.

Firandet i Sverige

I Sverige har firandet av denna dag blivit allt populärare. Städer som Stockholm, Göteborg och Malmö anordnar evenemang som inkluderar parader och irländsk folkmusik. Irländska pubar blir samlingspunkter där besökare kan njuta av traditionell irländsk öl som Guinness, delta i whiskyprovningar och lyssna på irländsk livemusik.

En dag för alla

Även om St. Patrick’s Day inte är en officiell helgdag i Sverige, har den blivit en dag då människor av alla nationaliteter samlas för att fira irländsk kultur och gemenskap. Det är en dag som erbjuder en chans att uppleva en bit av Irland, oavsett var i världen man befinner sig.