LÖRDAG 16 MARS 2024


Foto: Annie Rosén, A9 Fotografi

Medeltidsentusiaster intar museet

Västergötlands museum och Studiefrämjandet Skaraborg hälsar alla välkomna till en dag i medeltidens tecken tillsammans med medeltidsföreningen Companie of Saint Sebastian.

Lördagen den 23 mars arrangerar Västergötlands museum och Studiefrämjandet Skaraborg en dag där medeltiden spelar huvudrollen. Den svenska re-enactment-gruppen och medeltidsföreningen Companie of Saint Sebastian gästar museet dagen till ära. De har dedikerat sin förening till Sankt Sebastian, skyddshelgonet för bågskyttar och soldater.

Passande nog är det bland annat just bågskytte och soldater som står på agendan för dagen som inleds med en föreläsning om slagfältet under medeltiden. Föredraget kommer även följas av en förevisning utomhus av långbåge, armborst och handkanon.

Mitt på dagen blir det skön musik tillsammans med sångerskan och folkmusikern Kristin ”Fornfela” Svensson som bjuder in till en workshop om medeltida ballader. Då får man som besökare chansen att lära sig några av de medeltida balladerna och ta del av berättelserna som hör tiden till.

På eftermiddagen bjuds besökare på ännu en föreläsning, den här gången om medeltida kläder då 1400-talsdräkten ska undersökas inifrån och ut. Vad hade man på sig för kläder i slutet av medeltiden, hur tillverkades de och vad berättar de om personen som bar dem? Detta är bara några frågor som kommer att besvaras under föredraget. Companie of Saint Sebastian kommer också att visa upp återskapade kläder, vapen och rustningar från perioden 1450-1477.

Dagen avslutas med en spännande guidning av museets medeltidsutställning då du bland annat får du höra om hur Skara kunde bli en av Sveriges viktigaste städer. I utställningen finns fantastiska artefakter som Sveriges äldsta bok och stol, men också relikskrin, bödelsyxor och biskopskåpor.

Kort fakta om dagen:

Namn: Re-enactment Skaraborg
Datum och tid: Lördag 23 mars kl. 11.00-16.00.
Plats: Västergötlands museum i Skara.
Det är fri entré till evenemanget. Platsbokning till föreläsningarna sker via Studieförbundets hemsida. Platsbokning till den guidade turen sker via Västergötlands museums hemsida.

Companie of Saint Sebastian hemsida


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västergötlands museum