TORSDAG 14 MARS 2024


Foto/källa: Länsstyrelsen Västra Götaland

Naturum Hornborgasjön öppnar med vernissage

Vårfåglar och blåsippor. Vårtecknen är många. Nu på lördag 16 mars öppnar naturum Hornborgasjön och Café Doppingen. Då väntar dessutom vernissage för en utställning från Broddetorps förskola. På onsdag öppnar även Infocenter Trandansen.

Hur ser livet i Hornborgasjön ut över och under vattenytan? Det visar Broddetorps förskolebarn i den nya utställningen ”Bland gäddor och hjärtblad” som har vernissage lördag den 16:e mars klockan 11. Det är barn i åldrarna ett till fem år som efter att ha besökt naturum och Hornborgasjön flera gånger nu visar upp allt från målningar till verk i papier-maché.

- Utställningen visar Hornborgasjön genom barnens ögon. Vi är väldigt glada både över att ha vernissage och över att det äntligen är dags att öppna för säsongen. Vi hoppas att många vill besöka oss, säger Malin Herin, föreståndare på naturum Hornborgasjön.

På Fågeludden öppnar också Café Doppingen för säsongen. Här finns både fika och lättare luncher.

Start för guidningar

Nu börjar också naturums guidningar för året. Varje dag kan besökarna lyssna till tranguidningar på naturum. För de yngre besökarna väntar också en dockteater med tranan Tara. När Infocenter Trandansen öppnar den 20:e mars finns det ännu fler guidningar att följa med på.
- Tack vare våra samarbeten med Visit Hornborgasjön, Falbygdens fågelklubb, Skövde fågelklubb, BirdLife Sverige, Svenska kyrkan kan vi erbjuda på många guidningar och aktiviteter under tranvåren, säger Malin Herin.

Infocenter Trandansen öppnar i år redan klockan åtta på morgnarna för att locka besökare till att komma till området under de ofta magiska morgontimmarna.
- På morgnarna fyller flockar av tranor luften vid Trandansen. Det är en unik naturupplevelse som du också kan uppleva under våra morgonguidningar. Alla tider för våra guidningar finns på hornborga.com. Missa inte heller att besöka både naturum Hornborgasjön och Infocenter Trandansen när du kommer till oss, säger Malin Herin.

Tranorna börjar samlas

Allt fler vårfåglar har börjat anlända till Hornborgasjön. Flockar av tranor börjar också så sakteliga att samlas vid sjön. Tranorna har nu börjat att räknas för året. Det är skickliga fågelskådare som räknar tranorna på kvällarna. Siffror från de dagliga räkningarna går att se på hornborga.com. Där finns också webbkamerorna som sänder live från tranornas dansgolv vid Trandansen.

FEM FAKTA OM TRANVÅREN VID HORNBORGASJÖN

  • Var samlas tranorna? Tranorna samlas vid Trandansen i den södra delen av Hornborgasjön. Här sprider Länsstyrelsen ut korn till fåglarna för att minska skadorna från rastande tranor i jordbruket.

  • Missa inte Fågeludden Vid Fågeludden på östra sidan av Hornborgasjön kan du upptäcka mer av det rika fågellivet. Här ligger Café Doppingen och naturum Hornborgasjön med utställning om sjön och dagliga aktiviteter. Både Infocenter Trandansen och naturum har gratis inträde.

  • Parkeringspeng går till matning Under tranvåren får du betala parkeringsavgift vid Trandansen. Pengarna går till matningen av tranorna.

  • När dansar tranorna? Tranorna har dessvärre inga avsatta tider för dans. Det kan ske närsomhelst under dagen. Dansen är ett sätt att stärka relationen i tranparet.

  • Vad ska jag tänka på inför mitt besök? Du behöver inte komma till Hornborgasjön när det är som flest tranor. Tranflockarna är mäktiga att uppleva oavsett hur många de är till antalet. På hornborga.com/tranvar-2024 har vi sammanställt allt du behöver veta inför ditt besök.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Länsstyrelsen Västra Götaland