TORSDAG 7 MARS 2024

Sverige officiellt medlem i Nato: "En historisk dag"

Idag, den 7 mars 2024, markerar en betydelsefull milstolpe i Sveriges historia. Efter en lång process har landet officiellt blivit den 32:a medlemmen i Nordatlantiska fördragsorganisationen (NATO). Detta historiska ögonblick ägde rum när anslutningsdokumentet överlämnades av Sveriges statsminister Ulf Kristersson till USA:s utrikesminister Antony Blinken i Washington klockan 17.27 svensk tid.

- Låt mig vara den första som välkomnar Sverige, sa Antony Blinken.
- Det är en verkligt historiskt dag. Sverige är nu medlem Nato, sa Kristersson i sitt tal under pressträffen.

Medlemskapet i NATO innebär att Sverige nu är en del av en kollektiv försvarsallians, vilket förbinder medlemsländerna att stödja varandra i händelse av ett väpnat angrepp - Natos artikel 5. Detta är en betydande förändring från Sveriges tidigare neutrala ställning och öppnar upp för nya möjligheter och ansvar på den internationella arenan.

Sveriges anslutning till NATO är en respons på de förändrade säkerhetspolitiska förhållandena i världen och en strävan efter att bidra till global stabilitet och fred.

Sveriges medlemskap i Nato är en historisk händelse som kommer att ha en stor inverkan på Sveriges säkerhetspolitik och Sveriges roll i världen.

På måndag kommer den svenska flaggan slutligen att hissas vid Nato-högkvarteret i Bryssel.

Den som funderar på vad OTAN betyder så är förklaringen den att på franska heter NATO "Organisation du Traité de l'Atlantique Nord" vilket förkortas OTAN.