MÅNDAG 4 MARS 2024


Foto/källa: Håll Sverige Rent

Nu är vårens stora Skräpplockardagar i gång – flera kommuner i Västra Götaland redan med!

För 20:e året i rad öppnar nu anmälan till Håll Sverige Rents nationella Skräpplockardagar, barnens stora kampanj mot nedskräpning och en chans för de allra yngsta skräphjältarna att göra skillnad för samhälle och miljö. Förra året deltog över 600 000 barn och redan nu har flera kommuner, skolor, förskolor och föreningar gått med.

Skräpplockardagarna är Sveriges största miljökampanj där barn och unga varje vår går ut och plockar skräp. Förra året deltog över 600 000 barn och 100 000 pedagoger i skräpplockningar genom sina förskolor, skolor och föreningar. Deltagarna var utspridda i 285 av Sveriges kommuner. I Västra Götalands län var det flest skräpplockande barn i Göteborg, Borås och Lerum. Nu hoppas Håll Sverige Rent att minst lika många barn och unga får chans att delta i år.

–Skräpplockning bidrar till att barn och unga tidigt får lära sig om nedskräpning och dess konsekvenser. Vi tycker inte att det är barns ansvar att plocka upp skräp, däremot tror vi att det kan lära nästa vuxengeneration och att det bidrar till att färre skräpar ner i framtiden, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Vill ge unga en chans att påverka

I Ungdomsbarometern 2024 framkommer det att bara 1 av 10 unga i Sverige upplever sig ha stora möjligheter att påverka i samhället. Och endast 14 procent anser sig vara en "miljövän", vilket är en minskning från 25 procent år 2019. Genom Skräpplockardagarna vill Håll Sverige Rent ge barn och unga ökat hopp och en starkare tro på sin förmåga att påverka och förändra världen till det bättre.

–Skräpplockardagarna är en möjlighet för barn och unga att gemensamt agera för en mer hållbar värld. En liten handling som att plocka skräp kan ge dem en känsla av att de faktiskt kan göra skillnad, både lokalt och globalt, säger Johanna Ragnartz.

Skräpplockardagarna firar 20 år

Håll Sverige Rent har ordnat skräpplockning för barn och unga sedan 70-talet. Men Skräpplockardagarna i den organiserade form som arrangeras idag, i tätt samarbete med kommuner och med pedagogiskt material till förskolor och skolor, har pågått sedan 2004. Det betyder att Skräpplockardagarna i år firar jubileum – 20 år! Under åren har Håll Sverige Rent engagerat miljontals barn och unga för att minska nedskräpningen.

Tre anledningar till att barn och unga ska vara med i Skräpplockardagarna

  • Skräpplockning är en pedagogisk aktivitet som bidrar till att barn och unga tidigt får lära sig om nedskräpning och dess konsekvenser. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att de ska lära sig att inte skräpa ner.

  • Skräpplockningen ger massor av möjligheter att prata om plast i haven, avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp.

  • Skräpplockning är en möjlighet för barn och unga att gemensamt agera för en mer hållbar värld. Det skapar ökat hopp och en starkare tro på sin förmåga att påverka och förändra världen till det bättre.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Håll Sverige Rent