TORSDAG 22 FEBRUARI 2024


Idag firar scouter över hela världen internationell vänskap - Foto: Emil Malmborg

Idag är det: Alla scouters dag – “Miljontals scouter firar internationell vänskap”

Den 22 februari varje år firar scouter över hela världen Alla scouters dag – en dag att uppmärksamma internationell vänskap. ”Scouting skapar vänskapsband som sträcker sig över hela världen,” säger Johan Pettersson en av Scouternas generalsekreterare.

Idag uppmärksammar miljoner scouter över hela världen World Thinking Day – Alla scouters dag.

– Det finns en enorm styrka i att lära känna människor från världens alla hörn. Idag uppmärksammar vi de nätverk som byggts upp genom scouting. Nätverk som skapar utrymme för samtal mellan människor och som leder till vänskapsband som sträcker sig över hela världen, säger Johan Pettersson en av Scouternas generalsekreterare.

Scouting finns över nästan hela världen och samlar 65 miljoner människor till vad många brukar kalla en av världens största fredsrörelser. Under Alla scouters dag (World Thinking Day) uppmärksammar miljontals scouter vikten av att bygga internationella relationer och vänskapsband.

En vanlig aktivitet under dagen är att kontakta en scoutkår i ett annat land. I samband med Alla scouters dag har scoutkåren Stora Lundby i Gråbo bokat in en digital träff med en polsk scoutkår.

– Det här är ett sätt att ge våra scouter möjligheten att bygga kontakter med andra delar av världen. Den här gången är det scouter mellan 12–15 år som ska träffas och lära känna varandra. Vi hoppas att utbytet kan leda till att vi i framtiden kan hälsa på varandra på riktigt, säger Jennie Hogland ledare i Stora Lundby scoutkår.

20-åriga Emma Montelius från Sundbybergs scoutkår kan också berätta om ett internationellt äventyr med många spännande möten. I januari deltog hon i arrangemanget Explorer Belt, tillsammans med en kompis vandrade hon 16 mil genom Andalusien i södra Spanien. Utmaningen var att de aldrig fick lägga egna pengar på mat eller boende, istället skulle de ta hjälp av de människor de mötte längs vägen.

– Det är väldigt fint att uppleva hur någon du inte känner tar sig tid och vill hjälpa dig. Samtidigt är det både läskigt och annorlunda att förlita sig helt på människor du inte känner. Men det var häftigt att få uppleva så många mänskliga möten i ett land långt hemifrån, berättar Emma.

Under Alla scouters dag (World Thinking Day) hyllar scouter världen över människors olikheter och ser styrkan i att förstå varandra oavsett var man kommer ifrån eller vem man är.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Scouterna