ONSDAG 21 FEBRUARI 2024

Ny verksamhetsledare för Opera och scenkonst på Läckö Slott

Nu är det klart! När Catarina Gnosspelius efter 16 år som ansvarig för opera och scenkonst på Läckö Slott slutar efter sommaren så lämnar hon stafettpinnen vidare till Frida Engström.

– ”Jag förälskade mig i slottet första gången jag var här. Läckö Slott är en plats för nördar och eldsjälar”, säger Frida Engström. ”Här vimlar det av passionerade människor som brinner för sitt arbetsområde och ständigt försöker göra det omöjliga möjligt. Det är ett sant privilegium att få arbeta i en sådan miljö.”


Frida Engström - Foto/källa: Ⓒ Daniel Strandroth/Stiftelsen Läckö Slott

Frida är i grunden operasångare med en rad solistuppdrag bakom sig på bl a Göteborgsoperan, Malmö opera och Wermlandsoperan. På Läckö har hon bl a sjungit Sara Videbäck i Det går an och Susanna i Figaros Bröllop. Under flera år har hon även arbetat vid sidan av Catarina Gnosspelius i produktions-teamet, och under sommaren 2023 var hon producent för succén Macbeth, som Catarina regisserade.

– ”Det känns oerhört hedrande att få ta över efter Catarina”, fortsätter Frida. ”Det hon och Stiftelsen byggt upp på Läckö Slott är fantastiskt. Att få förvalta och bära det vidare en dröm, och ett stort ansvar. Operan sysselsätter flera yrkeskategorier i en bransch där arbetstillfällena blir allt färre. Barnguiderna bjuder våra unga besökare på upplevelser att bära med sig resten av livet. Och eventen som erbjudits genom åren i samarbete med t ex Hvita Hjorten har varit uppskattade och välbesökta år efter år. Kort sagt, Läckö är en plats där människor får växa. Såväl utanför som på scen. Skapande och avnjutandet av andras skapande är det som gör oss till människor. I det mötet kan vi förenas och utvecklas.”

– ”Vi hälsar Frida välkommen till vårt team på Läckö”, säger Jan Malmgren, som är vd för Stiftelsen Läckö Slott. ”Frida har arbetat hos oss i flera olika omgångar, och kan verksamheten. Det är en trygghet både för henne, oss och publiken. Med henne som verksamhetsledare för scenkonsten hoppas jag också att vi kan stärka vår samverkan med aktörer i vår närhet, vilket ligger i vårt uppdrag.”

Frida Engström tillträder den 12 augusti. Innan dess ska hon och Catarina rigga allt inför årets opera på Läckö Slott. I sommar blir det Rossinis lustspel La Gazzetta, som förvandlar hela slottet till ett hotell. Biljetter till de 14 föreställningarna finns att köpa redan nu.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Stiftelsen Läckö Slott