FREDAG 22 DECEMBER 2023

Det svenska julbordet genom tiderna

Det svenska julbordet är en tradition som har sina rötter i vikingatiden, medeltiden och det borgerliga 1800-talet. Det har förändrats genom åren, har regionala specialiteter och förses då och då med nya trendiga rätter. Men det har alltid varit ett tillfälle för att fira julen med god mat och dryck.

Från fastan till frossan

Under medeltiden var Sverige ett katolskt land, och då gällde det att fasta under advent. Det betydde att man inte fick äta kött, och istället åt man lutfisk och gröt. På juldagen, eller senare på julaftonskvällen, bröts fastan och då fick man äntligen äta kött av olika slag. Det var då som julbordet så smått började ta form, som en buffé med kalla och varma rätter. Lutfisken, som är en av de äldsta rätterna på julbordet, åts kanske med smör, senapssås eller gröna ärtor. Dopp i grytan, som bestod av bröd doppad i spadet från julskinkan, var också en vanlig rätt.

Det borgerliga julbordet

Under 1800-talet blev det borgerliga hemtrevnadsidealet starkt, och då ville man ha en perfekt jul i hemmet. Husmodern dukade upp ett överdådigt julbord med många smårätter, som var inspirerade av smörgåsbordet. Smörgåsbordet var en förrättsbuffé som hade sitt ursprung i brännvinsbordet, där man åt ost, bröd och sill och drack snaps. På julbordet fanns nu också rätter som gravlax, julkorv, kalvsylta, prinskorv och köttbullar. Det var nu som den klassiska ”Fanny och Alexander-julen” tog form.

Det moderna julbordet

Under 1900-talet blev julbordet mer varierat och anpassat till olika smaker och traditioner. Nya rätter som Janssons frestelse, rödbetssallad, rödkål och revbensspjäll tillkom. Julmusten som för många är en självklarhet på julbordet dök upp 1930-talet och blev fort en favorit. Julbordet blev också mer kommersiellt, och började serveras på restauranger redan i november. Idag är julbordet populärare än någonsin, och det finns många olika varianter att välja mellan. Men det gemensamma är att det är ett sätt att njuta av julens goda mat och umgås med familj och vänner.