SÖNDAG 3 DECEMBER 2023

Adventsljusstaken - Ett ljus i mörkret

Adventsljusstaken är en vanlig dekoration i många svenska hem under adventstiden, som markerar de fyra söndagarna före jul. Ljusstaken har vanligtvis fyra ljus, ett för varje söndag, och är ofta dekorerad med mossa, kottar, bär och andra festliga föremål. Men var kom denna tradition ifrån och när kom den till Sverige?

Adventsljusstaken har sina rötter i Tyskland, där man brukade tända sju ljus varje söndag i advent, ett för varje dag i veckan som gått. Dessa ljus sattes på en liten gran inomhus som stod på ett bord. Sista söndagen i advent fylldes granen med 28 tända ljus. Denna sed var inspirerad av den bibliska sjugrenade menoran, som symboliserade den helige Andes sju gåvor och andra aspekter av siffran sju i den kristna tron.

Denna sed antogs av svenska kyrkor och prästgårdar i slutet av 1800-talet och spred sig snart till folkets hem. Men i takt med att julgranens popularitet ökade byttes adventsgranen ut mot en enklare ljusstake med bara fyra ljus, ett för varje söndag. Det första beviset på denna typ av ljusstake går tillbaka till 1900-talets början. Ljusen var vanligtvis vita, men ibland röda.

Adventsljusstaken blev mycket populär i Sverige på 1920- och 1930-talen och 1937 tillverkades den första elektriska adventsljusstaken av Philips i Göteborg.