MÅNDAG 23 OKTOBER 2023


Bengt-Göran Nilsson berättade till ett bildspel - Foto: Peter Legendi

Dåtid och nutid hos Sils IF

Bengt-Göran Nilsson berättade om såväl dåtid som nutid i Sils IF när föreningen besöktes av Götene idrottshistoriska sällskap.

Det lokala idrottshistoriska sällskapet har under hösten testat en ny giv. Tidigare har man bjudit in föreläsare men nu har man valt att i stället bjuda in sig till föreningar. I september besöktes Götene Motorklubb och nyligen Sils IF.

-Vi tror på det här konceptet. Dels får vi intressant information om föreningarna, dels får de en chans att presentera sig, säger sällskapets ordförande Fredrik Larsson.

Bengt-Göran Nilsson började som pojkspelare i föreningen och har blivit kvar i olika roller genom åren. Han var ordförande i en period fram till i våras och hade även en period som ordförande på 90-talet. Han berättade bland annat om det organisationsschema som föreningen arbetade utifrån på 90-talet. Då fanns många funktioner som idag är ett minne blott. Sil och många andra föreningar har ett gemensamt problem - det är numera svårt att få folk att ställa upp och jobba.

Sils IF bildades av en trio grabbar 1933. Föreningen firade 90 år tidigare i år. Den störste spelaren genom tiderna är förstås Arne Selmosson som svarade för 55 av lagets totalt 112 seriemål under en säsong i Sil, innan han värvades till allsvenska Jönköpings Södra och senare till Udinese, Lazio och Roma i Italien.

En stor framgång på senare tid var vinsten i Gothia Cups F19-klass år 2003.

För föreningens ekonomi är det en betydande inkomstkälla att bemanna Kinnekulletornet, där Bengt-Göran själv drar ett stort lass.

Man kom också in på olika profiler i föreningen genom åren, och då särskilt Bengt "Göttorp" Johansson som var tränare för bland annat pojkfotbollen ("snäll men med en väldig disciplin", sa Bengt-Göran). På senare år var "Göttorp" vaktmästare på Silbohof. Där såg han till att planerna alltid var i perfekt skick. Om vädret var sådant att det behövdes kunde han gå upp mitt i natten för att fixa till grusplanen inför kommande träningar och matcher.

Efter föredraget bjöds det på fika och det gavs möjlighet till ytterligare frågor och diskussion.

Nästa förening att få besök av sällskapet är Götene IF som tar emot på Västerby under andra halvan av november.

/Fredrik Larsson