FREDAG 20 OKTOBER 2023


Kronprinsessan Victoria och Naturmorgons programledare Mats Ottosson samtalar under en promenad i Tyresta nationalpark - Foto: Karin Gyllenklev/Sveriges Radio

Naturmorgon i P1 möter kronprinsessan Victoria i exklusiv intervju i urskogen

Naturen har alltid spelat en stor roll i kronprinsessan Victorias liv. Den 28 oktober sänder Naturmorgon i P1 en lång intervju med kronprinsessan Victoria. Samtalet är inspelat under en skogspromenad i Tyresta nationalpark tillsammans med Naturmorgons programledare Mats Ottosson.

–Det doftar barr och ljungen blommar. Här i skogen känner jag mig omsluten, och dofterna och färgerna är på ett speciellt sätt. Det naturen ger mig - det vackra och det mystiska - det vill jag ge vidare till mina barn, säger kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan Victoria tror att vi måste ta oss tiden att komma ut, och inte minst att barnen behöver det. I intervjun bjuder hon på flera oväntade tips för hur hon lockar med sig sina egna barn ut i naturen.

För egen del minns hon särskilt hur det var att tälta med pappa, ja till och med gräva ner sig i snöbivack på vintern. Hon berättar också om ett särskilt husdjur hon alltid hade med sig – snigeln Johanna.

Men klimatförändring och förlust av biologisk mångfald gör henne orolig inför framtiden.

–Vi börjar få upp ögonen, även om jag inte tror att vi riktigt förstår hur illa det är ställt.

Frågan är bara om vi mäktar med att göra något åt saken, säger kronprinsessan Victoria.

Naturmorgons Mats Ottosson berättar att redaktionen under flera år hållit ögonen på att Victoria har ett stort naturintresse.

–Det känns väldigt roligt att vi kunde genomföra intervjun på ett helt vanligt Naturmorgonvis – vi går ut i skogen, luktar på skvattram, spanar på havsörnar och upplever naturen tillsammans.

Intervjun sänds i Naturmorgons direktsändning lördag 28 oktober 06.10-07.55.

Intervjun med kronprinsessan kommer också att finnas tillgänglig som ett fristående poddavsnitt i appen Sveriges Radio Play direkt efter programmet, klockan 08.00 lördag 28 oktober.

Om Naturmorgon

Naturmorgon startade 1990 och är Sveriges Radios direktsända naturprogram. Ordinarie sändningstid är lördagar kl. 06.10-07.55 i P1. Programmet finns även som podd.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Sveriges Radio P1