MÅNDAG 16 OKTOBER 2023


Åsa Nyberg mottager utmärkelsen Årets Kulturros 2023 av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Frans Persic (S) - Foto/källa: Skara kommun

Åsa Nyberg tilldelas Årets Kulturros 2023

Det är en välkänd profil i körsammanhang som får mottaga Skara kommuns utmärkelse Årets Kulturros 2023. Åsa Nyberg är organist och kyrkomusiker i Svenska kyrkan i Skara och ledare för fyra av domkyrkans körer.

I Skara finns en livaktig sång- och musiktradition genom seklerna och dagens körer i domkyrkan är en del av den. Åsa Nyberg för traditionen vidare som körledare för ungdomskören och tre barnkörer.

- Åsa inspirerar unga att delta i körverksamheten. Hon har ett stort engagemang som Kultur- och fritidsnämnden gärna vill belysa och lyfta fram, sade nämndens ordförande Frans Persic (S), vid utdelandet av utmärkelsen.

- Jag blev jätteglad och känner mig hedrad och stolt över utmärkelsen, säger Åsa Nyberg.

Körverksamheten är för Åsa något mer än att enbart lära sig sjunga. I sitt arbete får hon se barnen växa både som sångare och människor.

- Sången utvecklar hela människan och barnen får genom kören vara med i ett sammanhang. Man lär sig fungera i en grupp där alla är lika viktiga och där vi skapar något tillsammans. Alla barn har rätt till sin röst, säger Åsa och tillägger:

- Sången ökar välmåendet, den förenklar språkinlärning och minskar utanförskap. Den förbättrar också studieresultat och främjar likabehandling - bland många andra bonuseffekter.

Som organist är Åsa mycket väl bekant med domkyrkans stora orgel. Hon framför både kyrkomusik och medverkar i konserter av allmän klassisk karaktär. Men en kyrkomusiker får också göra mycket utöver att sjunga, spela och leda körer.

- Man får träffa människor i både glädje, sorg och gemenskap och dessutom i alla åldrar, det är ett så fantastiskt bra jobb, avslutar Åsa.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Skara kommun