MÅNDAG 16 OKTOBER 2023


Foto: Margaretha Sandin

Här är årets knasigaste träd

Inför sommaren uppmanade Stiftelsen Skogssällskapet allmänheten att gå ut i skogen och spana efter knasiga träd, och lägga upp bilder i sociala medier. Nu har årets knasigaste träd utsetts och i Dalsland är vinnaren en gran med älgformation.

Träd med märkliga former och växtsätt har låga virkesvärden, och lämnas därför ofta kvar vid avverkning. De får med tiden höga naturvärden, och bidrar dessutom till skogens upplevelsevärden.

– I Dalsland har en gran i naturreservatet Baljåsen utsetts till årets knasigaste. Den har en stor utväxt som får den att likna en älg, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.

Det här var tredje året i rad som Skogssällskapet efterlyste knasiga träd. Under de tre åren har över tusen bilder delats i sociala medier under hashtaggen #knasigaträd.

– En ansvarsfull skogsskötsel innebär att se och ta tillvara olika värden i skogen. De knasiga träden är roliga påminnelser om att skogen också har viktiga upplevelsevärden för oss människor. Dessutom får dessa träd ofta höga naturvärden, eftersom de får stå kvar i skogen och bli riktigt gamla, säger Karin Fällman Lillqvist.

Skogssällskapet har utsett årets knasigaste träd i 19 av Sveriges 25 landskap. Norrbotten, Härjedalen, Gästrikland, Närke, Bohuslän och Blekinge saknade bidrag i tävlingen.

Fakta: Så uppstår knasiga träd

  1. Ofta finns knasiga träd i närheten av hagmarker. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.
  2. Trädet kan växa in i eller över metallföremål, som taggtråd eller hästskor, så att märkliga formationer bildas.
  3. Trädet kan ha genetiska defekter som får det att krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Stiftelsen Skogssällskapet