TISDAG 3 OKTOBER 2023

I morgon firas Kanelbullens dag

På onsdag den 4 oktober 2023 kommer miljontals svenskar att fira Kanelbullens dag genom att njuta av ett av sina mest älskade bakverk, Kanelbullen, en grundpelare i den svenska kaffepausen som kallas fika.

Ursprunget till Kanelbullens dag går tillbaka till 1999, när den startades av Kaeth Gardestedt, projektledare för Hembakningsrådet, en grupp av jäst-, mjöl-, socker- och margarinproducenter. Syftet var att främja hemmabakning och att hedra kanelbullen som ett typiskt svenskt bakverk.

Sedan dess har Kanelbullens dag blivit en populär och välkänd tillställning i Sverige och utomlands. Enligt Sveriges bagare & konditorer konsumeras cirka sju miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag varje år. Många människor köper sina bullar från bagerier eller mataffärer (76%), men vissa bakar dem hemma (24 %) efter traditionella eller moderna recept.

Historien om kanelbullen själv går tillbaka till början av 1900-talet, när tillgången på smör och socker ökade efter första världskriget. Svenska bagare ville skapa något mer speciellt än det vanliga vetebrödet som var vanligt vid den tiden. Genom att lägga till smör, socker och kanel i degen uppfann de den första kanelbullen, som snart blev en hit bland det svenska folket.