ONSDAG 27 SEPTEMBER 2023

När börjar hösten - tre sätt att definiera den

Hösten är en av de fyra årstiderna som kännetecknas av kortare dagar, lägre temperaturer och färgskiftningar i naturen. Men när börjar egentligen hösten? Det beror på vilken definition man använder. Det finns tre olika sätt att bestämma när hösten infaller: den meteorologiska, den kalendariska och den astronomiska.

Den meteorologiska hösten infaller när dygnsmedeltemperaturen är sjunkande och i fem dygn i följd och är lägre än 10 grader. Då infaller hösten den första av dessa dygn. Dessutom gäller att hösten inte kan börja före 1 augusti. Den meteorologiska hösten varierar alltså från år till år och från plats till plats beroende på vädret.

Den kalendariska hösten är den enklaste definitionen. Den omfattar helt enkelt månaderna september, oktober och november. Den kalendariska hösten är densamma varje år och gäller för hela landet.

Den astronomiska hösten baseras på solens position i förhållande till jorden. Den infaller när solen passerar himmelsekvatorn från norr till söder, vilket sker runt den 21 september varje år. Då är dag och natt lika långa över hela jorden. Den astronomiska hösten slutar när solen når sin lägsta punkt på södra halvklotet, vilket sker runt den 21 december. Då är det vintersolstånd och den kortaste dagen på året på norra halvklotet.

Så vilken definition ska man använda? Det beror på vad man vill veta. Om man vill veta hur vädret är eller hur naturen förändras kan man använda den meteorologiska definitionen. Om man vill veta vilka månader som räknas som höst kan man använda den kalendariska definitionen. Om man vill veta hur solen rör sig över himlen kan man använda den astronomiska definitionen. Oavsett vilken definition man väljer kan man njuta av höstens skönhet och mysighet!

Temperaturmässigt så har hösten ännu inte kommit till Kinnekulleområdet även om man har börjat se allt fler och fler tecken på höst i naturen. Vill du följa höstens antågande så ta en titt på på SMHI:s Årstidskarta.