FREDAG 22 SEPTEMBER 2023


Tapet på Kråks - Lina Nyvaller - Foto/källa: Västergötlands Museum

Mer än bara färg och mönster

Under en kväll så här i slutet av september bjuder Västergötlands museum in till Kråks herrgård för en stunds fördjupning i tapetens historia, mode och förändring.

Så länge människan har kunnat uttrycka sig genom olika konstformer har det funnits en längtan efter färg och form och att kunna dekorera sin värld. Ofta sägs att antiken var en vit period, men tvärtemot vad många tror så har analyser av färgfragment visat att epoken var en färgsprakande explosion av kulörta toner. Från eldfärgade ockror till ultramarina hav har såväl skulpturer som målningar tagit för sig och med stolthet visat upp sig i sin fulla prakt.

Vilka mönsterideal och färger som för tiden varit rådande har varierat genom år-hundrandena; lika säker som nyhetens behag hänförde sin samtid skulle den kom-ma att förfära nästa generation.

I modern tid har intresset för mönstrade tapeter fallit i glömska till förmån för helt vitmålade väggar. De senaste åren tycks emellertid trenden ha vänt. Det görs nyupp-lagor av historiska tapeter och man återupptäcker tidigare formvärldar.

Onsdagen den 27 september på Kråks herrgård i Skara kommer Västergötlands museums byggnadsantikvarie Lina Nyvaller att lära nyfikna mer om dåtidens människor och trender genom att djupdyka ner i historiens färger och mönster. Den intresserade anmäler sig som vanligt till kvällen via museets hemsida.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västergötlands Museum