TISDAG 5 SEPTEMBER 2023


Råbäcks mekaniska stenhuggeri är en av deltagarna i Museirallyt 2023

Upptäck kulturarvet nära dig på Museirallyt 2023

Vill du se hur en tändkulemotor fungerar, hur en väderkvarn snurrar eller hur en gammal skola såg ut? Då ska du passa på att delta i Museirallyt 2023, som arrangeras söndagen den 10 september i Lidköping med omnejd. Det är ett unikt tillfälle att besöka några av de över 20 ideella eller föreningsdrivna museer som finns i kommunen och som visar upp det lokala kulturarvet.

Museirallyt är en del av den nationella Kulturarvsdagen, som har temat “Levande kulturarv” i år. Det betyder att du inte bara får se spännande och roliga föremål från förr, utan också höra berättelser om hur de användes och vad de har för betydelse idag. Du får också möta engagerade människor som brinner för att vårda och utveckla vårt gemensamma kulturarv.

På varje museum får du en stämpel på ditt stämpelkort (som delas ut), sedan kan du välja vilka museer du vill besöka under dagen. Om du har minst tre stämplar kan du vara med i ett lotteri med fina vinster från museerna. De flesta museer har fri entré och kaffeservering, så du kan njuta av en härlig utflyktsdag med familj eller vänner.

Foldern med karta och deltagande museum finns att hämta i receptionen på Vänermuseet eller kan laddas ner [här som pdf]

Här är listan över de museer som deltar i Museirallyt 2023: