TORSDAG 31 AUGUSTI 2023


Foto/källa: BIld av cocoandwifi från Pixabay

Fästingsäsongen fortsätter långt in på hösten - svamp- och bärplockare extra utsatta

Nu ger sig många ut i skogen för att plocka svamp och bär. När vi är ute i skog och mark i höst är det viktigt att komma ihåg att fästingarna är aktiva så länge temperaturen är +5 grader eller högre. År med en mildare höst kan man hitta fästingar till och med i december och januari i södra och mellersta Sverige.

TBE är en fästingburen hjärninflammation som orsakas av ett virus som sprids av fästingar. TBE kan få mycket allvarliga konsekvenser och eftersom det inte finns någon behandling för själva sjukdomen är vaccination det bästa sättet att undvika att drabbas.

– Det är mycket viktigt att man har koll på sitt skydd mot TBE och när det är dags att fylla på med nästa vaccindos, både för att vara skyddad i höst men även för att ha det klart inför nästa vår och sommar, säger Lars Lindstedt, Medicinsk ansvarig läkare på Doktor24.

Det är lätt att glömma bort fästingarna på hösten och vintern. Vi börjar därför ofta fundera över vilket skydd vi har först en bit in på vårkanten. Men enligt Lars Lindstedt är det klokt att se över sitt skydd inför kommande säsong redan under vinterhalvåret.

– Det kan bli en lätt anstormning till vaccinationsmottagningarna på våren, så snart vi inser att sommaren är på ingång. Men det går precis lika bra att vaccinera sig på hösten eller vintern, det kan till och med vara bättre då man kan vara säker på att hinna med de doser som behövs för fullgott skydd innan fästingarna vaknar igen, säger Lars Lindstedt.

Expertens tips för skydd mot fästingar i höst:

Det främsta sättet att skydda sig mot TBE är vaccination. Det är det säkraste sättet för både barn och vuxna att vara skyddade när de vistas i naturen.

Ska du vistas i ett område där det är hög risk för fästingar är det bra att täcka så stor del av kroppen som möjligt. Bär långbyxor, långärmat och allra helst stövlar. Dessutom kan det vara smart att ha kläder i ljusa färger så att du lättare upptäcker fästingarna.

Glöm inte att även om du inte bor i ett riskområde för TBE så kanske du tillfälligt kommer att vistas i ett för semester eller liknande - då är det också viktigt att vara skyddad.

När du kommit in från din svampplockning är det viktigt att kontrollera hela kroppen. Fästingar kryper gärna runt på huden en stund innan de biter sig fast. Titta extra noga på ställen såsom ljumskar, knäveck och navel där huden är som tunnast.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Doktor24