SÖNDAG 27 AUGUSTI 2023

Ovanligt fenomen - andra supermånen i augusti - blå måne

Den 30 augusti 2023 kommer vi att få se en supermåne på himlen, ett spektakulärt fenomen som inträffar när fullmånen är ovanligt nära jorden. Detta gör att månen ser större och ljusare ut än vanligt, titta mot öster strax efter solnedgången för att kolla på årets ljusaste och största måne, under förutsättning att vi slipper molnen den kvällen.

En supermåne uppstår när fullmånen sammanfaller med månens perigeum, det vill säga den punkt i månens bana där den är som närmast jorden. Detta sker ungefär fyra gånger per år, men inte alla supermånar är lika imponerande. Den 30 augusti 2023 kommer månen att vara ca 40 000 kilometer närmare jorden än när den är som längst bort. Det är ett av de kortaste avstånden mellan jorden och månen under hela året.

Månens avstånd till jorden varierar eftersom den färdas runt jorden i en elliptisk bana. När månen är längst bort från jorden, känd som apogee, är den cirka 405 500 km från vår planet. När månen är närmast jorden, känd som perigee, är avståndet cirka 362 600 km.

Detta gör att månen kommer att se cirka 14 procent större och 30 procent ljusare ut än en genomsnittlig fullmåne. För att se skillnaden behöver man dock ha ett bra öga och en klar himmel. Det bästa sättet att uppleva supermånen är att titta på den när den går upp eller ner över horisonten, då får man en illusion av att den är ännu större på grund av jordens atmosfär.

Den 30 augusti 2023 är det inte bara en supermåne som inträffar, utan också en blå måne. Detta betyder att det är den andra fullmånen under samma månad, vilket sker ungefär vartannat år. Det är inte så att månen blir blåfärgad, utan den ser ut som en vanlig fullmåne. Det är bara ett namn som används för att beskriva något som händer mycket sällan.