TORSDAG 24 AUGUSTI 2023

I skuggan av ett äppelträd

Hösten på Vänermuseet inleds med utställningen I skuggan av ett äppelträd, en lekfull hyllning till äpplen och bin.

I tusentals år har äppelträd blommat och burit frukt i människors närhet. Vi har plockat och njutit, förädlat och anlagt äppelodlingar. Äpplet har varit symbol för hälsa, rikedom och kunskap. Söndagen den 3 september invigs utställningen I skuggan av ett äppelträd på Vänermuseet.

Invigningsdagen bjuder på ett program där man kan prova olika sorters äppelmust med smaker från Platåbergens landskap, tova äpple i ull tillsammans med Anna Poucette och lyssna på äppelsagor i Sagobussen som gästar Vänermuseet denna dag.

I utställningen får vi följa äppelträdet genom fyra årstider och på ett lekfullt sätt veta mer om äpplen som vi äter, bland annat genom att lyssna på sagor och myter som följt äpplet genom historien.

Konsthantverk med äppelmotiv, fotografier och föremål ur museets samlingar väcker kanske minnen med äppelsmak och skördetid. Upptäck nygamla äppelsorter och betydelsen av inhemsk äppelodling.

I hela utställningen surrar honungsbin omkring. För hur skulle vi kunna berätta om äpplen utan att tala om blommor och bin? I bikupan visas en animerad film om biets betydelse för hela vår natur. Bina kommunicerar med varandra genom att dansa i bestämda mönster och genom att vippa med bakkroppen. Och får du lust att lära dig bidansen, finns vingar och blommande mattor att skutta mellan.

Innehållet är tillgängligt på svenska, engelska och arabiska. Utställningen bjuder in nyfikna barn och vuxna att uppleva utställningen tillsammans.

Den 11 oktober firas äppelmustens dag och den 24 oktober blir det föredrag om äpplet av pomolog Peter Hylmö som också kommer att hjälpa besökare med sortbestämning av egna äpplen.

I skuggan av ett äppelträd är formgiven av Kicki Rask och producerad av Jönköpings läns museum. Den visas på Vänermuseet mellan 3 september och 26 november.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Vänermuseet