TISDAG 22 AUGUSTI 2023


Bild av Maik från Pixabay

Svamparna som är livsfarliga för hundar!

Under höstens härliga skogspromenader gäller det att hålla koll på vad hunden stoppar i sig. Varje år drabbas minst ett 50-tal hundar som är försäkrade i Agria av svampförgiftning. De flesta blir dåliga en kortare period, men i värsta fall kan hunden avlida till följd av skadorna. Hundexperten Patrik Olsson på Agria uppmuntrar hundägare att se upp för giftig svamp och vara uppmärksam på symtomen.

Varje höst drabbas minst ett 50-tal hundar av svampförgiftning. Har du en glupsk eller matglad hund är det bra att vara lite extra försiktig då många svampar är giftiga för hundar. Små valpar och yngre hundar kan vara mer nyfikna och riskerar därmed att få i sig svampar.

- En del svampsorter är direkt dödliga, medan andra kan göra hunden mycket sjuk. Symptom som kräkningar och diarré kommer ofta snabbt, men andra symptom är mer lömska och visar sig först några dagar senare, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria.

De farligaste giftsvamparna

Flugsvampar känner nog de flesta igen, men det finns flera sorters svampar som kan förgifta din hund. En bra tumregel är att de svampar som är farliga för människor också är farliga för hundar. Här är några av de farligaste svamparna i landet:

  • Röd flugsvamp
  • Brun flugsvamp
  • Panterflugsvamp
  • Vit flugsvamp
  • Lömsk flugsvamp
  • Toppig giftspindling
  • Stenmurkla

Symtom på att din hund ätit giftig svamp

Symtomen är olika beroende på vilken giftig svamp hunden fått i sig. Vanligaste symtomen är kräkningar och diarré. Men det finns svampar som ger symtom först några dagar senare. Spindelskivlingen som är en av Sveriges giftigaste svampar är en sådan svamp. Om en hund får i sig spindelskivling påverkas levern direkt. Symtomen visar sig först några dagar senare och då är kroniska leverskador, vissa med dödlig utgång, redan ett faktum.

Så gör du om din hund ätit giftig svamp

Om du misstänker att din hund har fått i sig giftig svamp är det viktigt att ta den till veterinär så snart som möjligt. Symtom som kräkningar och diarré kommer ofta snabbt, men andra symtom är mer lömska och visar sig först efter några dagar. Om du inte vet vad det är för svamp så är identifiering av svampen mycket viktigt. Ta gärna ett foto av svampen om möjligt.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Agria Djurförsäkring