TORSDAG 10 AUGUSTI 2023


Bild av Andreas från Pixabay

Perseiderna: En stjärnklar upplevelse i augusti

Om du älskar att titta på stjärnhimlen, så har du en fantastisk möjlighet att se ett spektakulärt fenomen i augusti: perseiderna. Det är en meteorskur som består av små stoftpartiklar som brinner upp när de träffar jordens atmosfär. De ser ut som ljusa stjärnfall som sveper över natthimlen.

Perseiderna är en av de mest kända och omtyckta meteorskurerna, eftersom den inträffar under en tid på året då det är behagligt att vara ute på natten och då meteorskuren varar länge. Perseiderna har sitt ursprung i kometen Swift-Tuttle, som lämnar efter sig ett spår av stoft när den passerar nära solen. När jorden korsar detta spår varje år i augusti, så kolliderar stoftpartiklarna med luftmolekylerna och skapar gnistor av ljus.

Perseiderna kan ses från mitten av juli till slutet av augusti, men de är som mest intensiva runt den 12-13 augusti. Då kan du som bäst se upp till 100 stjärnfall i timmen, om du har en mörk och klar himmel. I år har vi extra tur, eftersom månen inte kommer att lysa upp himlen och störa vår utsikt.

Om du vill se perseiderna, så behöver du inte någon speciell utrustning. Det räcker med att hitta en plats där det är mörkt och fritt från ljusföroreningar, och att titta upp mot himlen med blotta ögat. Det bästa är att titta mot nordost, där meteorskuren verkar komma ifrån. Men du kan se stjärnfall över hela himlen, så det gäller att vara uppmärksam.

Perseiderna är en magisk upplevelse som du inte vill missa. Så passa på att njuta av naturens eget fyrverkeri i augusti!