SÖNDAG 6 AUGUSTI 2023

Regn, regn och mer regn - nya varningar

Det skyfallsliknande regnet som skulle ha varit under fredagen drabbade i alla fall inte Kinnekulle, 0,1 mm regn visade mätaren i Hällekis. Nu är det dags för ännu fler vädervarningar för stora regnmängder, både gul och röd varning i vårat område, kanske prognoserna får rätt denna gång.

Men av någon underlig anledning så verkar det som om Kinnekulle påverkar både regn och åska, ofta delar berget ovädersmolnen som en plog och de viker av åt två håll, och framförallt området norr om Kinnekulle skonas ofta från både åska och stora regnmängder.

Nu ser det ut som ett djupt och omfattande lågtryck med kraftigt regn kommer att dra in över Sverige på söndag och verkar hålla i sig ändra fram till på tisdag, finns även risk för åska under måndagen. Detta regnoväder kan komma att orsaka stora problem i vissa delar av landet. SMHI har utfärdat röd varning, den högsta nivån, för höga vattenflöden i bland annat områden kring Vänern. Det innebär att det finns risk för flöden som uppstår i genomsnitt vart 50:e år eller mer sällan. Regnet kan leda till att diken, bäckar och åar svämmar över, och att strömhastigheterna i vattendragen blir extremt höga.

Så de närmaste dagarna kan det bli så att himlen kommer att öppna sig över stora delar av landet, prognoserna hotar med att det på vissa håll kan det falla mer än 100 mm regn på kort tid, men vilka områden som kommer att drabbas värst är ännu mycket osäkert. SMHI har i alla fall utfärdat en gul varning för vårt område från söndag kväll till måndag morgon, stora regnmängder, upp till 70 mm på kort tid, röd varning från och med midnatt måndag för bl.a. område sydväst om Vänern, stora regnmängder och extremt höga flöden i vattendragen, det kommer även att blåsa ganska friskt.

Om det skulle komma upp till 100 mm regn på några få dagar så lär det ställa till problem, sådana mängder är mycket sällsynt i vårt område, det är nästan lika mycket regn som det kom under hela juli, och då var det en månad med många regndagar. Skall bli spännande att se om prognoserna får rätt denna gången, men ofta när det varnas för riktigt oväder, både, regn, åska och storm så verkar Hällekis och Kinnekulleområdet klara betydligt bättre än många andra närliggande områden.

De olika vädertjänsterna verkar dock ha backat lite på intensiteten i det kommande ovädret sen i går och prognoserna visar nu inte riktigt lika mycket regn i vårt område, men de gula och röda varningarna kvarstår än så länge.

Uppdatering söndag 13,20 - SMHI tog nu bort den röda varningen för vårt område och ersatte den med en gul varning istället.