TORSDAG 4 MAJ 2023


Foto/källa: Västra Götalandsregionen

Linodling för fjärde året – nu erbjuds biblioteksbesökare fröpåsar

Lånar du böcker ibland? I år kan du även få frön med dig hem från biblioteket! Det är Västra Götalandsregionens hemslöjdskonsulenter som bjuder in till att odla en kvadratmeter lin, gärna med målet att det ska bli linnetyg. 2 500 fröpåsar finns på biblioteken i Västra Götaland i början av maj. – Att följa vägen från frö till tyg ger odlings- och skaparglädje, men kan också leda till att fler blir medvetna textilkonsumenter, säger Hillevi Skoglund, hemslöjdskonsulent.

Det är fjärde året för succéprojektet 1 KVM LIN (En kvadratmeter lin).

– Första året var vi 700 personer i Västra Götaland som odlade spånadslin. I år delar vi ut 2 500 fröpåsar, säger Hillevi Skoglund, som startade projektet.

På fröpåsen finns även länk till hemslöjdskonsulenternas hemsida. Där kan man anmäla sig för att få all information som behövs, löpande under odlingsåret. Det finns också filmer kring odling och beredning, bland annat hur du bråkar lin, skäktar och häcklar. Målet är att förena odlingsintresse och skaparglädje, men även att öka medvetenheten kring dagens textila produktion och konsumtion.

– Insikten om att en liten påse med frö kan bli en urstark fiber kan leda till att du uppskattar textil mer. Du kanske ser på handdukarna på loppmarknaden på ett nytt sätt och sätter textil i ett större sammanhang, säger Hillevi Skoglund.

Tidigare har de som velat vara med och odla lin fått fröer hemskickade, men i takt med att antalet intresserade ökat, provar man nu att distribuera via biblioteken.

– I början av maj finns fröpåsar på minst ett bibliotek i alla kommuner i Västra Götaland. Vissa kommuner delar ut på flera biblioteksfilialer och även på bokbussar, säger Hillevi Skoglund.

Projektet 1 KVM LIN har sedan starten 2020 spritt sig över hela Sverige. Förra året deltog även linodlare i Norge, Danmark, Estland, Finland och Island.

Fakta: Lin

Lin är en gammal kulturväxt som odlats i Sverige under tusentals år. Fynd från Munkeröd i Bohuslän tyder på att det till och med odlats lin där på stenåldern. Linet kan användas till bland annat linnetyg eller linolja, många har linfrön i matbrödet eller på frukostfilen. Växten är även dekorativ i trädgården, med sina himmelsblåa blommor på tunna stjälkar, som senare på säsongen blir till klotrunda frökapslar. Den som odlar lin för att göra linnetyg ska så spånadslin. För att göra linolja används ett annat utsäde, oljelin.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen