FREDAG 24 MARS 2023


Bild av congerdesign från Pixabay

Våffeldagen – en dag med både historia och smak

Den 25 mars varje år firar vi våffeldagen i Sverige. Men vad har egentligen våfflor med denna dag att göra? Och hur länge har vi ätit dessa frasiga läckerheter? I den här artikeln ska vi ta reda på mer om våffeldagens ursprung, firande och historik.

Våffeldagen är egentligen ett annat namn för vårfrudagen eller Marie bebådelsedag, en kristen högtid som markerar dagen då jungfru Maria fick beskedet av ärkeängeln Gabriel att hon bar på Guds son. Det är alltså därför vi firar den 25 mars – nio månader innan Jesus ska ha fötts.

Men varför äter vi då våfflor just denna dag? Jo, det beror på ett språkligt missförstånd. Ordet vårfru syftar nämligen på jungfru Maria, och i vissa dialekter uttalades vårfrudagen som vafferdagen, vilket påminde om det tyska ordet vaffel (våffla). Så småningom blev alltså vårfrudagen till våffeldagen.

Våfflor är kända i Sverige sedan 1600-talet, men de var inte lika söta och gräddiga som de vi äter idag. Socker, grädde och sylt var lyxvaror som inte alla hade råd med. Den söta våfflan vi känner idag hittar vi först någonstans kring slutet av 1800-talet.

Idag firar vi främst våffeldagen genom att njuta av nygräddade våfflor med olika tillbehör. Det finns många recept att välja mellan, från klassiska frasvåfflor till glutenfria eller veganska alternativ. Vissa gillar att toppa sina våfflor med grädde och sylt, andra föredrar ost eller choklad. Oavsett vad du väljer så kan du fira våffeldagens historia och smak med gott samvete!