TISDAG 13 DECEMBER 2022


Bild av Pexels från Pixabay

Allt fler små barn i Västra Götaland drabbas av svår RS-virus - nya rekommendationer från Smittskydd

Smittspridningen av RS-virus är nu omfattande i Västra Götaland liksom i övriga landet. Många barn behöver sjukhusvård på grund av andningssvårigheter i samband med RS-virusinfektion. "RS-virus kan ge svår sjukdom och alla med små barn under sex månader behöver vara försiktiga, det gäller även deras syskon", säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götaland.

Situationen är mycket ansträngd i hela länet och VGR:s samtliga barnkliniker rapporterar att söktrycket är högt på grund av luftvägsinfektioner när nu även influensa och covid-19 ökar i samhället.

Infektion med RS-virus kan ge svår sjukdom, framför allt hos spädbarn under sex månaders ålder. Barn som går i förskolan riskerar smittas av RS-virus där, och tar då med sig smittan hem. Små barn riskerar också att smittas på kalas och fester av dem som vill klappa och krama barnet.

Smittskydds rekommendationer

– Spädbarn smittas ofta av sina äldre syskon, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. För att minska risken för detta rekommenderar vi nu familjer med spädbarn att låta syskon stanna hemma från förskolan om det är möjligt och fungerar praktiskt.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen