TISDAG 13 DECEMBER 2022

GöteneBostäder vill höja hyrorna med upp till 7,5 procent

På Hyresgästföreningen förbereder man sig på tuffa förhandlingar då Götene Bostäder vill få igenom hyreshöjningar på upp till 7,5 procent från årsskiftet. Resultatet av förhandlingen berör 400 hushåll.

Kommunägda GöteneBostäder AB har aviserat att man vill höja hyrorna för de flesta hyresgäster med 6,5 procent men höjningskravet varierar mellan 3,5 och 7,5 procent beroende på fastighet. Bolaget vill dessutom höja hyrorna för parkering och garage. Motparten Hyresgästföreningen anser att kravet är väldigt högt och deras förhandlare, Murat Solmaz, understryker att det inte är aktuellt att träffa en överenskommelse på en så hög nivå.

– Även hyresgästerna har drabbats av den ökande inflationen. Vår uppgift är att få till en överenskommelse som blir skälig för hyresgästerna. Vi kommer inte acceptera en hyreshöjning som är högre än vad som är absolut nödvändigt.

Det historiskt höga yrkandet från GöteneBostäder kommer sent på året och lämnar inte mycket tid för förhandling i och med att bolaget begär att höjningen ska träda i kraft redan den 1 januari.

– Det är viktigt att inte stressa igenom förhandlingarna eftersom höjningarna fortsätter att hänga kvar in i framtiden. Det gäller att vi tar den tid som krävs för att kunna fatta genomtänkta beslut. Vi menar att bolagets sent inkomna krav inte ska drabba hyresgästerna i form av retroaktiva hyreshöjningar.

För en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter skulle GöteneBostäders krav innebära en höjning med 373 kronor i månaden eller runt 4 500 kronor per år.

Parterna har ännu inte satt något datum då förhandlingarna startar.

Faktaruta

GöteneBostäders har lämnat in ett differentierat höjningskrav där de flesta hyresgäster skulle få en höjning på 6,5 procent men kravet varierar mellan 3,5 och 7,5 procent. Bolaget vill dessutom höja hyrorna för parkering och garage.

Fastighet Höjningskrav
Guttorp 8:2 7,5%
Pianot 1, Guttorp 1:83, Källby 5:14 och 5:25 3,5%
Övriga fastigheter 6,5%
Parkeringsplatser 10 kr
Parkeringsplatser med motorvärmare 25 kr
Garage 30 kr


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Hyresgästföreningen