ONSDAG 7 DECEMBER 2022


Från och med 8 december tillåts svenska ägg att säljas 28 dagar, från värpningsdagen räknat, istället för 21 dagar - Foto: Svenska Ägg

Minskat matsvinn tack vare längre försäljningsperiod för ägg

Från och med i morgon, 8 december, tillåter EU:s handelsnormer att hönsägg får säljas från värpningsdagen fram till dag 28. Tidigare tilläts försäljning fram till dag 21 efter värpning. De nya EU-reglerna, som innebär en hel vecka längre försäljningstid för hönsägg, kommer att bidra till ett avsevärt minskat matsvinn i butikerna.

Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för Svenska Ägg, är glad över att branschorganisationen äntligen fått gehör för den här viktiga frågan.

– Tidigare har butikerna med andra ord varit tvungna att slänga äggen sju dagar före bäst före-datumet, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg. Som ett led i branschens hållbarhetsarbete har vi drivit den här frågan länge och uppmanat EU-parlamentarikerna att ta tag i problemet.

"Mat slängs i onödan"

Nu har alla som säljer hönsägg en hel vecka till på sig att sälja äggen, vilket bidrar till ett minskat matsvinn.

Reglerna skapades framför allt för att ägg i andra europiska länder kan innehålla salmonella och att man i många länder förvarar sina ägg i skafferi. I Sverige har vi salmonellafria ägg och många konsumenter förvarar sina ägg i kylskåp.

– Mat slängs i onödan genom hela livsmedelskedjan av många olika skäl, säger Marie Lönneskog Hogstadius. Nu behöver inte butikerna slänga prisvärda, näringstäta ägg. Det är viktigt att vi alla bidrar för att nå målen om minskat svinn enligt Agenda 2030; att halvera det globala matsvinnet per person och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan.

Det hållbara och svinnsmarta ägget

Hur länge håller ett ägg?
Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga änden nedåt, håller sig färska i minst två månader. Du märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.

Kan ägg frysas in?
Ja, men inte i sitt skal eftersom skalet då spricker och gulan blir seg. Ägginnehållet kan däremot slås upp och röras samman för att sedan frysas.

Frys in överblivna äggvitor
Äggvitor går utmärkt att frysa och har lång hållbarhet. Du kan använda dem till att baka maränger, mousser och suffléer.

Gör vattentestet
Är du tveksam och undrar hur färskt ditt ägg är? Då kan du kolla detta genom att lägga ägget i ett glas med vatten. Om ägget sjunker till botten är det färskt, om det börjar flyta så är ägget äldre. Men framför allt märker du på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Svenska Ägg