TORSDAG 1 DECEMBER 2022


Magda Bergqvist von Mirbach inviger Elins källa - Foto: Leif Olsson

Sankta Elin av Götene och Skövde - en stor kvinna - Insändare

För närmare 70 år sedan sattes Spelet om Sankta Helena upp I Fornparken, Götene, med lokala aktörer. Det hade tidigare haft premiär, redan 1933, i Varnhem. Pjäsen var skriven av Götenes egen skaldinna, Magda Bergqvist von Mirbach.

Hon hade en gedigen bakgrund som författare till historiska spel, och var av samtiden utnämnd till "krönikespelens okrönta drottning". Hon hade skrivit ett 20-tal spel som med framgång gavs på olika platser i hela landet. Jag träffade författarinnan ofta och satte själv upp Spelet om Sigrid Storråda, i början av 70-talet.

Helenaspelet i Götene drog stor publik. Jag har använt delar av det vid flera tillfällen, senast i min föreställning "Fyra historiska kvinnor", som Leifs Teater bl.a. framfört vid Läckö slott. Där ingår en scen om Sankta Elin av Götene, en dialog med en munk, innan hon går till kyrkan, den ödesdigra dagen då hon överfölls och mördades. Jag kan tänka mig att den korta scenen skulle ha passat utmärkt vid invigningen av Martin Hanssons skulptur av Helena.

Författarinnan, Magda Bergqvist von Mirbach, med åtskilliga dikter och romaner bakom sig, var mycket initierad i svensk historia, och var också den som såg till att kommunen uppmärksammade Sankta Elins källa, som finns på Arlas område. Den gjordes i ordning och fick en minnessten. Jag var med vid den högtidliga invigningen , då författarinnan höll ett spirituellt tal, om Elin.

/Leif Olsson

Läs mer om invigningsceremonin för skulpturen Sankta Helena till häst den 3 december