TORSDAG 17 NOVEMBER 2022


Foto: Privat

GIF-profilen Bosse förhandlade med Elfsborg

Tack vare en lättpratad och slagfärdig Bosse Persson så blev höstfinalen för Götene idrottshistoriska sällskap en riktig höjdare.

Att fotbollsövergångar kan vara riktigt känsliga är något som Bosse kan vittna om. När en av Götene IF:s största profiler skulle lämna Skara IF för att bli spelande tränare i GIF 1964 var det inget som direkt möttes med glädje. Bosse berättade om ett möte i Skara inför övergången:
-Vi blev praktiskt taget utkastade. De tyckte att här kom Götene och tog deras bästa spelare.
Bosse bodde som mycket ung i Stockholm men flyttade tidigt med familjen till Skara. I början av 60-talet fick han jobb på "Plasten" i Götene:
-Redan i samband med anställningsintervjun så fick jag frågan om jag hade något fritidsintresse, och jag sa att jag spelade fotboll. De hade kollat mig så jag visste precis vart de ville, men jag sa nej till att någon övergång till Götene skulle bli aktuell.
Till saken hör att på ledande position i företaget fanns den mångårige GIF-ordföranden Ingvar Sandberg.
-Sedan började en övertalningskampanj utan dess like. Kafferasterna blev längre och längre. Till slut kunde jag inte stå emot, säger Bosse om övergången som alltså blev klar 1964.

Fick aldrig prova

Året innan fördes förhandlingar om en övergång till allsvenska Elfsborg. Bosse gjorde en kanonmatch borta mot Tord - tre mål - och blev kontaktad av storklubben från Borås.
-Jag krävde motsvarande jobb och bostad som jag hade, och de kunde inte fixa det.
Och nog har tankarna kring det uteblivna kontraktet med Elfsborg funnits med genom åren:
-Jag funderar ibland på att jag aldrig fick prova hur långt jag hade kunnat gå inom fotbollen, säger Bosse Persson.

Inte bara fotboll

Fotbollsintresset kom tidigt och var närmast fanatiskt. Redan i 10-årsåldern såg han alla hemmamatcher för A- och B-lagen i både Skara IF och IFK Skara.
-Pappa var sträng och han gillade det inte. Han tyckte att jag försakade skolan, minns profilen.
Men det var inte bara fotboll. Redan som 15-åring tog han en plats i Skaras A-lag i ishockey och handbollen har funnit med hela tiden. Han hade anbud från allsvenska Skövde AIK.
-Där har jag inte funderat så mycket för där vet jag att jag hade tagit plats, säger Bosse, som menar att det är lättare att bli bra i handboll jämfört med fotboll. Att leverera boll med handen är mycket lättare än med foten.

En fältherres blick

Klubben i hans hjärta är Skara IF (som inte längre finns, Skara FC efter sammanslagningen med IFK Skara) men det är ingen tvekan om att Götene IF också har en stor plats. Många olika roller, bland annat oavlönad kanslist under många år. Av vissa kallas han kärleksfullt för "Blåbärskungen" efter förlagan i Max Lundgrens Åshöjden-böcker.
Bosse var tillbaka i Skara IF säsongen 1968 och svarade för en kanonsäsong med 25 mål. När Arne Selmosson blev spelande tränare i Götene 1969 hade han som krav att Bosse skulle komma tillbaka från Skara. Så blev det.
-Arne hade en fältherres blick. Man kunde ropa efter bollen och han spelade på en tredje spelare som var i ett ännu bättre läge.
GIF vann serien 1969 och Arne var förstås starkt bidragande till framgången och är fullt logiskt den bäste som Bosse spelat med.
Att Götene en gång under Bosses alla år i föreningen förlorade stort i Årnäs är en helt annan sak:
-Vi hade solat och haft det gott på dagen inför matchen på kvällen. Det blev inget mer solande, fastslog Bosse.

/Fredrik Larsson