SÖNDAG 16 OKTOBER 2022

Strövtåg i hembygden - bästa Svensktoppslåten någonsin

Björn Dixgård från gruppen Mando Diao kan numera fira att låten ”Strövtåg i hembygden” blivit utnämnd till Svensktoppens bästa låt genom tiderna. Mando Diao vinner i tuff konkurrens med Björn Skifs (Håll mitt hjärta), BAO & Helen Sjöholm (Du är min man), Anna-Lena Löfgren (Lyckliga gatan), Lars Winnerbäck & Miss Li (Om du lämnade mig nu) och Magnus Uggla (Jag och min far).

I samband med Svensktoppens 60-årsfirande utlystes omröstningen om bästa Svensktoppslåt genom tiderna. Lyssnarna har röstat under sex veckor. ”Strövtåg i hembygden” gick rakt in på Svensktoppens förstaplats i november 2012 och är den låt som gjort rockgruppen Mando Diao folkkära. Den är än idag den låt som legat längst på Svensktoppens förstaplats med 86 veckor. Den var också en tidig och tydlig lyssnarfavorit i omröstningen.

– Den gick direkt upp i ledning när vi inledde omröstningen i slutet av augusti. Det är bara ”Håll mitt hjärta” med Björn Skifs som varit nära, säger Carolina Norén.

Men vägen till förstaplatsen och Svensktoppsframgångarna har inte varit problemfri. Flera skivbolag tackade nej och trodde inte på gruppens satsning på att tonsätta dikter av Gustaf Fröding. Även bandmedlemmarna själva var från början skeptiska till att släppa låten som singel.

– Vi trodde att den kanske kunde duga som en B-sida på en singel eller som utfyllnad på albumet. Jag var ensam i replokalen och skulle precis gå och hämta mina barn när jag fick den här musikslingan i huvudet. Jag stannade några extra minuter och hann banda den på datorn. Förskolepersonalen blev lite sur, men det var under de minuterna som ”Strövtåg i hembygden” föddes, berättar Björn Dixgård.

”Strövtåg i hembygden” låg totalt 167 veckor på Svensktoppen. Den plockades bort i januari 2016 när en regel om maxbegränsning om 52 veckor på listan infördes.

– Jag tror att många med mig är nyfikna på hur många veckor det kunde ha blivit om vi inte hade infört den regeln, säger Carolina Norén.

Nuvarande medlemmar i Mando Diao är Björn Dixgård, Carl-Johan Fogelklou, Jens Siverstedt, Daniel Haglund och Patrik Heikinpieti. ”Strövtåg i hembygden” är med på albumet ”Infruset” från 2012 där låtarna är skrivna av Björn Dixgård, Gustaf Norén och Björn Olsson.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Sveriges Radio