ONSDAG 5 OKTOBER 2022


Utvecklingen av coronahalten i avloppsvattnet i Göteborg från februari (vecka 7) 2020 till oktober (vecka 39) 2022. Varje punkt i figuren är en veckomätning. På x-axeln anges vartannat veckonummer - Källa: Göteborgs universitet

Lägsta coronahalten i avloppsvattnet sedan före jul

Halten coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg sjunker rejält i senaste veckomätningen. Nivån är nu den lägsta sedan mitten av december i fjol. Det framgår av mätningar och analyser från Göteborgs universitet.

Den aktuella veckomätningen bygger på prover tagna förra veckan, vecka 39, den 26 september till den 2 oktober. En tillbakablick på utvecklingen visar att den nivå som nu redovisas är den lägsta sedan vecka 50, den 13 till 19 december, 2021.

Det senaste resultatet är viktigt eftersom en negativ trend kan vara på väg att brytas. Under sommar och höst har forskarna sett hur lägstanivåerna successivt stigit, halten sars-cov-2 har inte riktigt gått ner i botten mellan topparna som tidigare under pandemin, fram till nu.

Heléne Norder är forskningsledare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, med ansvar för virusövervakningen.

– Äntligen börjar det kanske ge sig. Mängden sars-cov-2 minskade rejält förra veckan. Hoppas det håller sig där och att ingen ny variant hittar hit, säger hon.

Senast utförda typning visar att omikronvarianten BA.5 dominerar i avloppsvattnet i Göteborg, men en liten och just nu avtagande uppblandning av BA.4.

Heléne Norder och hennes kollegor har studerat förekomsten av sars-cov-2 i avloppsvattnet i Göteborg sedan februari 2020. Undersökningarna görs i samarbete med kommunägda bolaget Gryaab, som renar avloppsvatten i Göteborg med omnejd, och skickar ett prov i veckan till forskarna, bestående av prover som samlats in dagligen.

Mätningarna och analyserna har väckt stor uppmärksamhet under pandemins gång. Veckorapporterna har visat både hur utbredd sars-cov-2-smittan är i samhället, och hur fördelningen mellan olika virusvarianter ser ut.

I en vetenskaplig studie, publicerad i tidskriften iScience i augusti, kunde forskargruppen slå fast att övervakning av virus i avloppsvatten gör det möjligt att förutsäga en pandemis förlopp, och hur den belastar olika delar av hälso- och sjukvården. Detta oberoende av samhällets testkapacitet och möjligheter att smittspåra.

Av studien framgår att var och en av de fyra pandemivågorna åren 2020-2022 uppvisar ett mönster där toppnoteringarna för sars-cov-2 i avloppsvattnet inom ett par veckor följdes av toppnoteringar för nyintagna patienter med covid-19 på sjukhus.

Virustopparna i avloppsvattnet kunde också förutsäga ett ökat tryck på 1177 Vårdguiden. En till två veckor efter en virustopp i avloppsvattnet var det fler som ringde in om akut andnöd hos vuxna.

Metoden som används i Göteborg möjliggör även övervakning av andra virus, vilket ger unika möjligheter att snabbt upptäcka pågående utbrott, förutom sars-cov-2 exempelvis noroviruset, som ger vinterkräksjuka, och astrovirus bland barn.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet