TISDAG 30 AUGUSTI 2022


Skövdes matigaste festival fick en efterlängtad come back 26-27 augusti - Foto: Tobias Andersson

Efterlängtad Matfestival lockade besökare till Skövde city

Efter två uppehåll på grund av pandemin strömmade besökarna in till stadskärnan i fredags och lördags för att njuta av god mat, umgänge och underhållning. Årets Matfestival bjöd på flera nyheter, bland annat ett digitalt system för köp av matkuponger och ett nytt festivalområde.

Det nya festivalområdet sträckte sig från Kulturhustorget och Stora scenen i slutet av Hertig Johans gata och upp mot Hertig Johans torg. På de olika scenerna framfördes 44 olika programpunkter med något för alla åldrar. I Skafferiet sålde 13 lokala producenter allt från grönsaker, ägg och ost och här lagade kockar mat live inför publik. 11 krögare serverade mat från 13 olika restaurangtält och därtill fanns 3 godisförsäljare.

- Vi hade färre krögare med oss i år jämfört med tidigare år, vilket är ett resultat av de personella utmaningar som pandemin fört med sig i hela restaurangbranschen. Vi är glada för det som gjorts i år men för att evenemanget ska vara långsiktigt hållbart behöver vi få med oss fler krögare framåt, säger Mats Olsson, VD Next Skövde.

I barnområdet i Kyrkparken fanns olika aktiviteter för barn såsom brottning, handboll, sopsortering och tipspromenad. Huvudsponsorn Länsförsäkringar Skaraborg fanns på plats ihop med Balthazar, Skövde Energi, ätbart, AOS och Scouterna. Man kunde även njuta av glass och gott kaffe.

- Det rådde en skön stämning under hela festivalen trots några regnskurar. Upplevelsen är att besökarna har haft roligt och att de längtat efter Matfestivalen, säger Katarina Blad,

För första gången sjösattes ett nytt digitalt system för köp och skanning av digitala matkuponger. Syftet med systemet var att underlätta både för besökare och aktörer. På grund av överbelastning stängdes möjligheten till köp av digitala mathäften ner inför lördagen och en back up-plan med tryckta matkuponger sattes i system.

- Vi var snabbt i gång med de tryckta matkupongerna och hoppas att våra besökare ändå upplevde att det gick smidigt att köpa matkuponger och få njuta av den goda maten, säger Katarina Blad, projektledare, Next Skövde.

Under festivalens två dagar besökte en hemlig jury de olika mattälten för att utse vinnarna i kategorierna Bästa inredning, Bästa service och Matfestivalens stora pris. Dessutom har festivalbesökarna röstat fram vinnaren av Folkets pris.

I år kammade Urban bistro (ICA Kvantum) hem tre priser: Bästa inredning, Bästa service och Folkets pris. Matfestivalens stora pris gick i år till Sällskapets restaurang.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Next Skövde