MÅNDAG 22 AUGUSTI 2022


Skalundahögen en av Västsveriges största gravhögar

Besök arkeologins spännande värld på söndag

Vill du veta hur man gör arkeologiska inventeringar vid smältande glaciärer, hur de första guldgubbarna hittades i Slöinge eller lära dig mer om Skalunda under järnålden?

På söndag den 28 augusti arrangeras Arkeologidagen på många platser i Sverige. Alla är välkomna att delta i utgrävningar, vandra genom fornlämningsområden och lyssna på berättelser med kulturhistoriska teman. På flera ställen anordnas också barnaktiviteter.

Arkeologidagen är den nationella temadagen för arkeologi som arrangeras sista söndagen i augusti varje år. Riksantikvarieämbetet är initiativtagare och samordnare för Arkeologidagen.

I år innehåller programmet drygt 50 lokala arrangemang, som presenteras landskapsvis på raa.se/arkeologidagen, fler kan ännu tillkomma. Många av årets arrangemang anordnas utomhus och några är helt digitala. De digitala arrangemangen hittar du samlade här: Digitala arrangemang.

Arkeologidagen i Västergötland

Om Arkeologidagen

Arkeologidagen samordnas av Riksantikvarieämbetet, med syftet att engagera och stimulera till vidare kunskap om arkeologi och dess möjligheter liksom att låta besökare uppleva och utforska fornlämningar och förhistoriska miljöer ”på riktigt”!

Aktiviteterna genomförs av engagerade arkeologer, museer, fornbyar, organisationer och andra kulturhistoriska aktörer runt om i Sverige. Arrangemangen är kostnadsfria, utom i de fall ordinarie entréavgift förekommer.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Riksantikvarieämbetet