TORSDAG 18 AUGUSTI 2022


Foto: Privat

Édith Piaf, franska toner och franska smaker

I Nils Ferlins dikt ”När skönheten kom till byn”, tonsatt av Lille Bror Söderlundh, tar klokheten över och driver bort skönheten. Men tack och lov att klokheten fanns där, när franskheten kom till byn vid det blommande bergets fot! För visst var de kloka, de som i lördags hade bokat bord på Olofmånsgårdens Skafferi, den nyetablerade restaurangen i Kestad, Götene kommun! Det blev ju dundersuccé! Med Eva Enderlin (artistnamnet Eva Marlin) på Sverigeturné! Den mångbegåvade sångerskan från Zûrich; skådespelerska, författare, cellist, känd från schweizisk TV med egna musik- och barnprogram.

Tillsammans med Leif Olsson och Bernt Andersson bjöd hon oss på en oförglömlig kväll, med både andlig och kroppslig spis med högkvalitativa franska smaker. Eva Marlins tolkningar av Édith Piaf är av världsklass! Röstens vibrato, intensitet och tydlighet framkallar rysningar hos åhöraren. Lägg till detta ett talande, dramatiskt fulländat kroppsspråk och skådespeleri ... då står Édith Piaf framför dig! Och det franska vemodet griper tag i dig och ruskar om din svenska lagomsjäl!

Eva engagerade publiken på ett påtagligt sätt t ex i de välbekanta ”Je ne regrette rien”, Les feuilles mortes” (En stjärna föll), ”La vie en rose” samt den starka ”Hymne à l`amour” (Lovsång till kärleken), där gestaltade hon Piaf, och hennes kärlekslängtan på ett subtilt gripande sätt. Den sången fick en speciell inramning, och sjöngs som en homage till skådepelaren Rikard Wolff, en gång elev till Leif Olsson på Skara Skolscen. Rikard Wolff sjöng den, märkt av sin sjukdom, på trappan vid Sergels torg, dagarna efter dramat på Drottninggatan, en kort tid innan han gick bort. Så gripande.

Även på herrsidan var det kvalitet på högsta nivå. Bernt Andersson, i höst aktuell som Fröding i Leifs Teater, pianist, gitarrist och en av våra bästa basister, var kvällens lyhörda ackompanjatör och bidrog också briljant med några egna sånger med fransk anknytning t ex Gilbert Bècauds ”Mon arbre”, finstämt översatt och framförd av Bernt, med namnet ”En lind”.

Kvällens presentatör, Leif Olsson, som arrangerat konserten och turnén, har arbetat med kända sångerskor, som t ex Marie Bergman, är mycket glad över att lyckats få hit Eva Marlin ännu en gång, och ser fram emot fler turnéer med henne i Sverige. Han säger att Eva Marlin är Édith Piaf, med sin röst, sin djärvhet och närvaro. Leif sjöng också sånger han översatt från franskan, bl a av Bècaud och Trenet. Om Eva Marlins insats växlade mellan gråt och skratt, handlade det för Leifs del väl mer om salt och sött, när han framförde Charles Trenets sång om Medelhavet, ”La Mer”, kontra sin egen översättning ”Min sjö”, en hyllning till Vänern, där även publiken fick delta med allsång.

Aftonens program fick stående applåder och trots den sena kvällen ville publiken ha mer. Trion avslutade med klassikern ”Milord”, där Eva och Leif visade prov på sprittande fantasi och teaterbegåvning, då de agerade en parisisk krogscen mitt bland restaurangborden.

Konserten var slutsåld och det återstår bara att lyckönska dem som fick plats! Och hoppas att Olofmånsgårdens Skafferi återkommer med franska aftnar, till alla frankofilers glädje! En kväll med mersmak! Den flamberade Chèvreosten och Boeuf Bourgignon skulle nog också locka till sig gourmeternas skara!

I skrivande stund hör jag att även Eva Marlins Piaftolkningar på Hotell Bellevue i Hjo, dagen efter, mottogs med ovationer.

/Aino Ahlström