ONSDAG 17 AUGUSTI 2022

För första gången sedan medeltiden klingar Botvids sånger igen i Botkyrka kyrka!

Genom ny forskning har delar av Botvidsofficiet kommit fram ur arkiven, med sånger skapade under 1200-talet för att hylla och hågkomma Sankt Botvid. Vid en konsert i Botkyrka kyrka på lördag den 20 augusti klockan 17.00 uppförs nu delar ur Botvidsofficiet.

– Det är 500 år sedan de här sångerna hördes senast och nu på lördag ska de sjungas igen. Det blir ett mäktigt ögonblick, säger författaren och historikern Maja Hagerman.

Intill motorvägen för E4 söderut från Stockholm ligger en av landets märkligaste medeltida kyrkor, Botkyrka kyrka, just där lastbilar har farit i skytteltrafik på senare år för att lasta av tusentals ton sprängsten från Stockholms tunnelbyggen. Kyrkan är unik, byggd för att ära ett speciellt helgon Sankt Botvid. En verklig person som bodde och levde just här för nästan tusen år sen.

Botvids kyrka bär hans namn men historien om Botvid själv, som växte upp här för 900 år sen, och dog år 1120, har länge varit egendomligt bortglömd. Genom ny forskning har nu delar av Botvidsofficiet kommit fram ur arkiven, med sånger skapade under 1200-talet för att hylla och hågkomma Sankt Botvid.

De sjöngs på helgonets festdag, den 28 juli, och Botvids dag var en högtid som firades över nästa hela landet på den tiden. Vid en konsert i Botkyrka kyrka lördag den 20 augusti kl 17 sjunger Ensemble Gemma under ledning av Karin Lagergren de delar ur Botvidsofficiet som forskningen hittills funnit i arkiven.

Författaren och historikern Maja Hagerman medverkar också och berättar om nya efterforskningar och upptäckter om Sankt Botvid.

En bakgrund om historien om Sankt Botvid ges i kortfilmen ”Botvid och miraklerna” av Maja Hagerman och Claes Gabrielson.Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Stockholms Stift