TORSDAG 11 AUGUSTI 2022


Eva Enderlin, Bernt Andersson gitarr, Leif Olsson presenterar programmet samt sjunger - Foto: Privat

Om Edith Piaf och fransk mat

Programmet med fransk musik och fransk mat har premiär på kvällen den 13 augusti, i Olofmånsgårdens Skafferi, en nyöppnad restaurang, pietetsfullt inrättad i en gammal ladugårdsbyggnad, invid Kestad kyrka vid foten av Kinnekulle. Biljetterna är slutsålda sedan flera dagar. Dagen efter följer nästa Piafprogram, då på Hotell Bellevue i Hjo, som likaledes erbjuder en äkta fransk meny till musiken. Även där bokas biljetter i förväg.


Leif Olsson och Ewert Ljusberg - Foto: Privat

Programmet är en homage till min vän, trubaduren och humanisten Ewert Ljusberg, som delade mitt intresse för Frankrike och dess kultur, viket ledde till många minnesvärda pratstunder, där han uppmuntrade mig att fortsätta att översätta franska musik och teater, säger Leif Olsson.


Kristin ur Leif Olssons uppsättning av Strindbergs Fröken Julie på Schloss Halwil i Schweiz 2011 - Foto: Privat

Eva Enderlin (Artistnamnet Eva Marlin) skådespelerska, sångerska, författare från Zürich. Detta är hennes andra besök i Sverige, som vän, och som sångerska. Hon medverkar i schweizisk TV, gör egna musik- och barnprogram. Hon har en gedigen teater- och sångarkarriär bakom sig. Är dessutom en framstående cellist. Första kontakten med Leif Olsson fick hon då hon medverkade i hans uppsättning av Strindbergs Fröken Julie, i Schweiz. Jag imponerades stort, säger Leif, och är glad att hon åter kan komma på turné till våra trakter.

I programmet får vi höra klassiska franska örhängen som Milord, Je ne regrette rien, och La vie en rose (I rosenrött jag drömmer). För fyra år sedan var Eva Enderlin här och gjorde några uppskattade framträdanden, tillsammans lokala musiker och Bernt Andersson, och sjöng bl.a. utomhus i Götene Fornpark. Ingen tolkar Edith Piaf som Eva, säger Bernt, som åter spelar till sångerna.


Bernt Andersson som Gustaf Fröding hösten 2021 - Foto: Privat

Bernt Andersson, pianist, gitarrist och en av Västsveriges bästa basister, ofta anlitad för att förstärka storband. Hans musikalitet visar sig också i hans sätt att tolka roller, som t.ex. i pjäsen om Fröding, "Sjung vackert om kärlek", som Leifs Teater sätter upp i höst. Leif Olsson har samarbetat med Bernt i många år, de har dessutom franskan som en av många gemensamma nämnare. Bernt ackompanjerar, och sjunger dessutom några egna sånger med fransk anknytning.


Leif Olsson sjunger Chares Trenet - Foto: Privat

Leif Olsson, dramatiker, regissör och översättare. De senaste femton åren har han delat sin tid mellan att turnera med Tomas Tranströmers dikter i Sverige och i olika länder, och att arbeta med Leifs Teater. Han har översatt ett antal franska sånger och ett 30-tal pjäser, från franska, bl.a. för Radioteatern. Han har gjort åtskilliga kulturprogram för P1, mest om fransk teater. Leif håller dessutom kurser i franska på olika nivåer, för Vuxenskolans räkning. Han presenterar programmet, och berättar om sångerna, samt sjunger någrakända klassiker t.ex. La Meer, av Charles Trenet, i egen översättning, på svenska kallar han den "Min sjö".

/Leif Olsson