TORSDAG 11 AUGUSTI 2022

Jamboree22 - dagbok från Forshems Scoutkår - del 2

Här kommer fortsättningen på Forshems Scoutkårs äventyr under veckan de deltog i Jamboree22 på det stora lägret i Norra Åsum utanför Kristianstad tillsammans med ca 11 000 andra scouter och ledare.

Onsdag 3 augusti

Onsdagen var ordjaktens dag. Runt om på de olika stadsdelarnafanns det gömda ord. Men var? Genom att lösa gåtor och samarbeta med andra patruller kunde vi klura ut var de var gömda och vilken mening de skulle bilda.Med ansiktsmålning, hårfärg och hemma snickrade rytminstrument var vi rustade till karneval. med stort umpa pumpa tågade alla Upptäckare över hela området. Tåget fylldes på av lika glada och sjungande Äventyrare. Tillsammans tog vi oss till stora scenen "Titania" där det blev härlig musikshow med dj:n "Gretchen".


Torsdag 4 augusti:

Efter frukost var det dags att besöka drömvärlden Blink och dess innevånare blinier. Blinierna är mest fokuserade på sin egna personliga lycka och hjälpte bara någon annan om de själva tjänade på det.

I denna värld fick scouterna fundera över vilket liv de själva ville leva. Hur påverkas man av redigerade bilder, andras tankar och förväntningar på hur man ska vara och se ut? Stämmer det med de egna värderingar om hur man vill leva sitt liv?Genom olika hinderbanor visade det sig att alla scouter hade förmågor som hjälpte gruppen framåt. Det var mindre viktigt med råstyrka och skönhet.

Efter lunchen ställde vi oss återigen i kön för att ta badbussen ut till Åhus strand. Åh, så varmt…ca 27°C! Dammiga, svettiga och sandiga kunde vi glatt svalka av oss i Östersjöns ca 17°-gradiga vatten.

På kvällen delades de olika åldersgrupperna upp. Upptäckarna hade disco, Äventyrarna fick se på en utomhusbio medan Utmanarna hade lägerbål och olika nattaktiviteter.

Fredag 5 augusti:Idag besökte vi drömvärlden Metro. Alla metroler trycker om ordning och reda. Lagar är till för att följas och bara de som är 64 år eller äldre får vara med och fatta beslut. Metrolerna känns lätt igen på sina hattar och lila kläder. Om du stöter på en metrol är det viktigt att hälsa artigt genom att bocka tre gånger.Äventyrarna fick ta sig igenom Metros trafik med sitt hemmabyggda fordon. Flera hinder uppstod och de fick lösa dem kreativt samtidigt som de skulle följa Metros många lagar. För upptäckarna var det annorlunda. I deras del av Metro hade lagarna förvandlats till olika chiffer. Genom att jobba på de olika stationerna med att kasta prick med kottar, hitta omogen majs, skriva dikter och knyta olika knopar så kunde de tjäna ihop några mynt. Dessa användes sedan för att gå i Metros skola där man kunde lära sig olika chiffernycklar. Skulle de kunna hjälpa metrolerna att översätta lagarna? Jajamensan!

Nu sög det i tarmen det var dags för lunch!
Han är här!!! Kungen har kommit!!! Där är hans bil!


Foto: Sofie Larsson

Uppspelta Äventyrare pratade i mun på varandra medan de visade oss nytagna foton av kung Carl XVI Gustav. Bilen hade parkerat på andra sidan vägen så vår by hade verkligen första parkett. Samtidigt som vi stod där och pratade så dök ett nytt ekipage upp. Denna gång var det drottning Silvias tur.Sista kvällen på lägret avslutades stort. Över 11 000 scouter tågade till stora scenen, Titania, för att träffa konferencier Eddie Wheeler. Han tog oss genom kvällens program med artister som Frans, Clara Hammarström, Tripple and touch, Loreén och många fler.

Sist men inte minst dök han upp igen, kungen. Han höll ett hjärtligt och engagerat tal om scoutingens betydelse och hur det berört och påverkat honom genom livet. I slutet klev han fram och agerade traditionsenligt som lekledare. Han fick alla i folkhavet att klappa, stampa och tjuta i leken ”Raketen”.

Lördag 6 augusti:

Idag var det inte dags för sovmorgon. Istället skulle alla tält packas ihop, portalen rivas och fältet granskas efter minsta godispapper. Ca kl. 11.00 rullade så bussen iväg från lägerområdet mot

Skaraborg. Efter en bensträckare och paus för korv med bröd så rullade bussen vidare. Kl. 17.00 var vi åter i Götene.

Glada, trötta och med en massa nya vänner, minnen och märken blickar vi nu mot att få starta höstterminen den 5:e september.

Text och foto: Helena Wänerskär