LÖRDAG 6 AUGUSTI 2022


Foto/källa: Jonas Westbom/Scouterna

Avslut på sommarens största ungdomsläger Jamboree22 – kungen gjorde raketen

Efter åtta dagars fartfyllda upptåg för unga i åldrarna 10 till 18, är de lokala scoutkårerna på väg hem. Från kubbturnering till ledarskapsutbildningar, från förmiddagsprogram till eftermiddagshäng, från att ta ansvar med sina vänner i en liten grupp till att dansa loss framför en scen. Jamboree22 har varit Scouternas festival.

Upplevelserna de har haft är minnen för livet hos unga, där ett sommarläger är mer än äventyren – det är gemenskapen man får utanför det vardagliga. Ett scoutläger är en trygg plats där alla kan utmanas utefter sina förmågor, och där olikheter skapar styrkan i den lilla gruppen. Det är en samlingspunkt för idéer, ambitioner och framtida ledare.

- Det har varit jättekul att träffa nya människor och få nya upplevelser under Jamboree22. Nästa år åker jag till Korea för världsscoutjamboreen och där kommer jag att få uppleva en ny kultur, säger Gustav Lemén-Bergström, 15 år, i Halmstad östra scoutkår.

Utan det ideella engagemanget hade Jamboree22 inte förverkligats. Sedan hösten 2019 har ett hundratal vuxna scouter organiserats för att planera jamboreen. De två veckorna innan lägerstart uppfyllde funktionärer 1500 timmars arbete av att bygga upp lägerområdet. Bland annat levde funktionärerna sig in som invånare i de fyra programvärldarna, arbetade med infrastruktur och logistik, agerade som sjukvård och trygghetsvärdar. Dessutom arrangerade de lägerbål, discon och två shower i början och slutet av lägret.

Avslutningsshowen inkluderade artister som Tusse, Loreen och Frans som även sjöng lägerlåten ”In the future, I believe.” H.M. Konungen höll tal och gjorde raketen, till många scouters stora glädje.

- När vi möts och samtalar med varandra – ja, då förstår vi varandra och världen lite bättre, sa kungen. Allt som görs i Scouterna bygger på ideella krafter, och jag vill rikta ett särskilt tack till alla ledare som bidrar till en trygg och meningsfull och spännande fritid för alla scouter som är här.

Siffror från lägerveckanDetta är en nyhet/pressmeddelande från: Scouterna