FREDAG 5 AUGUSTI 2022

Jamboree22 - dagbok från Forshems Scoutkår - del 1

Förra lördagen reste Forshems Scoutkår ner till Kristianstad för att tillsammans med ca 11 000 andra scouter från Sverige och andra länder för att under en veckas tid delta i Jamboree22. Helena Wänerskär, en av ledarna i Forshems Scoutkår sammanfattar veckan i dagboksanteckningar och med bilder tagna av scouter/ledare i kåren.

Lördag 30/7

Bussen som rest med scouter från Lidköping anlände till Rasta i Götene kl. 07.30. Efter ett kramkalas mellan scouter och föräldrar klev scouter och ledare från Forshem och Götene på bussen. Äventyret kunde börja! Utmed vägen blev vi fler när även kompisarna från Tidaholm hoppade på.

Efter lunchstopp vid Göta Ström fortsatte turen ner mot Norra Åsum utanför Kristianstad.
Lämmeltåget av bussar som släppte av lägersugna scouter verkade aldrig sina. Snabbt spred sig sedan grupperna över de kala vidderna för att hitta sin egen uppmärkta yta.Där var det dags att bygga ett hemför den kommande veckan. Matplats, kök och sovtält skulle upp och diskställ surras. För att följa alla regler enligt brandsäkerhetens förskrifter blev det ett pusslande likt Tetris för att få ihop det. Det gick till slut.

Söndag 31/7

Under förmiddagen när byggandet i stort sett var klart började många att utforska lägret, dess caféer butiker och vilka vi hade som grannar.Drygt 11 000 scouter och ledare befanns sig då på fältet där internationella flaggor vajade i vinden. En hel stad av tält hade vuxit upp!

Det var roligt att se Forshems scouter knyta kontakter med grannar från Frankrike och byta märken med skottarna.På eftermiddagen fick vi vara med om en stor invigning. Veckans olika programpunkter presenterades blandat med sång, dramatiseringar och ett makalöst nummer av en akrobatfamilj.

Måndag 1/8

Idag drog veckans programpass igång. Under förmiddagen besökte kårens scouter drömvärlden "Brigg". Där delades scouterna upp i åldersgrupper. Genom att samarbeta med jämnåriga, från andra kårer/distrikt och länder lyckades de lösa "briggantinernas" olika uppdrag.Briggantinerna lever i vattnet och vill ha det rent och fint kring sig. Men de är inte alls bra på att samarbeta. Skulle scouterna kunna lära briggantinerna fördelen med samarbete? Ja, det var den stora frågan...På eftermiddagen hägrade egentid på Hubben. Där kunde Upptäckarna (10-12 år) titta på utomhusbio medan Äventyrarna (12-15 år) dansade loss till tonerna från bandet Banda Lunda.

Dessutom hade vi hunnit med en busstur till Åhus strand och ett dopp i Östersjön.

Tisdag 2/8

Denna gång fick Forshemsscouterna besöka drömvärlden "Aero". Aeros invånare aeropodderna bor uppe i träden, djupt inne i skogen. Hos aeropoderna är det endast kvinnor över 18 år som får lov att bestämma saker.I Aero fick scouterna bl.a. hämta vatten till aeropoddernas hem. Det gjorde de genom att forsla vattnet med hjälp av olika redskap som kåsor, plastflaskor, påsar, slevar och slangar.Efter lunch sprang ungdomarna iväg för att shoppa lägertröjor och hitta fler nya vänner innan det var dags för lägerbål.

Fortsättning följer...