SÖNDAG 24 JULI 2022


Foto/källa: Ljusgårda

Sveriges riksdag besöker Ljusgårda

En representant för Sveriges riksdag besökte under måndagen Ljusgårdas anläggning i Tibro. Och det är ingen slump, Ljusgårda är ett av världens hetaste foodtech-bolag och bidrar till Sveriges självförsörjning av livsmedel i enlighet med EU-kommissionens inriktning att minska EUs sårbarhet. Därutöver stärker företaget den regionala, och framför allt lokala, tillväxten när de ökar antalet anställda till sina anläggningar i Tibro.

Ljusgårda har bjudit in de regionala riksdagsledamöterna för samtal om hur vi kan bidra till att minska Sveriges sårbarhet och samtidigt öka vår egen självförsörjning. Moderaten och riksdagsledamoten Sten Bergheden var först ut med att besöka företaget.

- Utifrån det nya säkerhetspolitiska läget kan vi göra skillnad genom att vårt företag, med hjälp av modern teknologi, kan producera sallad och grönt året runt. Det innebär att beroendet av importer från utlandet reduceras, säger Erik Lundgren, medgrundare samt forsknings- och utvecklingschef på Ljusgårda. Vi är glada att vi i måndags kunde välkomna riksdagsledamoten Sten Bergheden till vårt företag för samtal om hur vi kan bidra till svensk självförsörjning och regional utveckling.

Ljusgårdas produktion kräver också 90% mindre vatten än traditionellt jordbruk, det behövs inga bekämpningsmedel och heller inga långa transporter, så hållbarhet är en annan samhällsfråga med stark koppling till Ljusgårdas verksamhet som diskuterades under besöket. Likaså hur just sallad är en av de mest klimatnegativa produkterna att importera då transporten kräver kyla och antal kalorier per kubikmeter är extremt låg då salladen inte kan packas tätt utan att bli dålig.

Riksdasledamot Sten Bergheden var nöjd med besöket och uttryckte att han kommer att ta med sig flera av frågorna som diskuterades till sina partikamrater och kollegor i riksdagen. Med under besöket var även de lokala representanterna för Moderaterna PeO Andersson och Mikael Faleke.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Ljusgårda