TISDAG 19 JULI 2022


Hantverkslägret på Vitlycke museum - Foto/källa: Föreningen Hantverkslägret

Hantverksvecka på Vitlycke museum

Mellan 18-23 juli förvandlas bronsåldersgården på Vitlycke museum till en forntida hantverksgård med hantverkare i tidsenliga kläder som gjuter, syr, väver och bränner. Besökare kan få ströva runt bland tälten och verkstäderna och genom ljuden och dofterna känna historiens vingslag.

Det här är andra gången som föreningen Hantverkslägret valt att ha sitt läger på Vitlycke museum. Föreningen har under drygt två decennier arbetat för att öka intresset och förståelsen för historia genom att med forskning och prakt återskapa forntida teknik, hantverk och konst.

– Vi på Vitlycke museum är förstås väldigt glada över att Hantverkslägret vill komma tillbaka till oss. Trots att mycket av deltagarnas klädsel, bostäder och annat är betydligt mer sentida än våra hällristningar så användes många av hantverksteknikerna redan under bronsåldern, säger Fredrika Almqvist, programproducent på Vitlycke museum.

Hantverkarna som både bor, äter och arbetar i lägret under hela veckan brinner för att dela med sig av kunskapen kring forntida hantverk och berättar gärna mer och visar vad de håller på med. Här kan besökarna få se och lära sig om vikingatida och tidigmedeltida hantverk och vardagsliv. Föreningens medlemmar visar och berättar om textila hantverk som växtfärgning och nålbindning, trähantverk och järnsmide och många andra historiska tekniker.

– Vi älskar att slöjda, att lära oss mer tillsammans. För oss är Hantverkslägret en underbar resa till lägereldarnas och sagornas tid där vi, i goda vänners lag, får ägna oss åt hantverket på heltid. Föreningen vill gärna besöka vackra platser med historisk kontext, som ger oss känslan av att förflyttas bakåt i tiden. Vitlycke är en sådan härlig, spännande plats som verkligen ger oss rätt känsla, säger Lena Elfving Nixon, medlem i föreningen Hantverkslägret.

Evenemanget är ett samarbete mellan Vitlycke museum och Hantverkslägret.

Lägret är öppet dagligen 18-23 juli, kl. 10-16
Fri entré
Mer information på www.vitlyckemuseum.se/hantverksveckan2022


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: VGR Kulturutveckling