TORSDAG 14 JULI 2022

Lägesrapport VGR: Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i Västra Götaland

Antalet nya bekräftade fall av covid-19 ökar i Västra Götaland. ”Pandemin har inte släppt taget. Om du känner dig förkyld ska du stanna hemma och räkna med att det är covid-19”, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare. Nu ökar även antalet patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland.

Under vecka 27 konstaterades 547 bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är 23 procent fler än föregående vecka. BA.5, en undervariant till omikron, har snabbt kommit att dominera smittspridningen och Folkhälsomyndighetens prognos är att antalet fall kan fortsätta att öka de närmaste veckorna.

– Smittskydd Västra Götaland följer smittspridningen noga. BA.5 är mer smittsam och sprids trots att luftvägsinfektioner normalt brukar vara väldigt få under sommaren. De flesta som smittas får relativt skonsamma symtom, särskilt de som är vaccinerade mot covid-19. Jag uppmanar alla att vaccinera sig och tänk på att ta alla påfyllnadsdoser som rekommenderas, säger Leif Dotevall.

Provtagningen fokuseras på personal och patienter inom hälso- och sjukvård samt personal och omsorgstagare inom omsorgsverksamheter. Testning görs också om man är sjuk och en läkare rekommenderar provtagning, eller om det sker smittspårning runt en person som är sjuk.

– Man ska vara lite extra vaksamma på symtom på luftvägsinfektion nu. Gemene man behöver inte testa sig, men om du känner dig förkyld ska du räkna med att det kan vara covid-19. Stanna hemma tills du är feberfri och har minskad hosta i åtminstone två dagar, säger Leif Dotevall.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen