TISDAG 28 JUNI 2022


Skogsbrand 2018 i Ljusdal - Foto: Marie Sparreus

Svenskar mer förberedda på kris visar ny undersökning

En ny Novus-undersökning gjord på uppdrag av Röda Korset visar att svenskar blivit bättre förberedda på en eventuell samhällskris. Drygt fyra av tio (42 procent) anser sig krisredo idag. Detta är en ökning med 16 procentenheter sedan en liknande undersökning gjordes i juni 2021.

Undersökningen från Novus som gjorts på uppdrag av Svenska Röda Korset visar ett stärkt intresse för krisberedskap. Men fortfarande uppger en klar majoritet, 58 procent, att de inte har gjort några speciella förberedelser alls inför en eventuell kris.

– Jag skulle gärna se ett högre resultat, även om det är positivt att beredskapen verkar öka. När fler människor vet hur de ska agera vid en kris avlastas myndigheter, kommuner och organisationer och kan lägga sina resurser på de som verkligen behöver hjälp. Att vara krisberedd är en medmänsklighandling och oerhört viktig vid en samhällskris, säger Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef på Svenska Röda Korset.

43 procent uppger sig kunna lita på hjälp från sina grannar vid en krisoch att de har telefonnummer och andra kontaktuppgifter till dessa som kan behövas. Samtidigt visar undersökningen att tre av fem (60 procent) tillfrågade inte vet hur de ska agera vid en militär konflikt. Kunskapen om var skyddsrum finns och vilket stöd som myndigheter kan ge är låg.

– Det är inte förvånande att svenskarnas beredskap verkar öka när det pågår krig i Europa, men det är viktigt att både organisationer och myndigheter fortsätter att utbilda och uppmana människor att göra sig krisredo, säger Ylva Jonsson Strömberg.

Röda Korsets checklista är en bra hjälp för att bli mer beredd. Där finns tips på enkla förberedelser alla kan göra, i hemmet, i sommarstugan, eller inför resan.

Utdrag från undersökningen:

Utdrag från checklistan:

1. Håll kontakten

Meddela någon vart du ska inför att du reser iväg och berätta var du befinner dig under semestern.

2. Bra att ha-saker

Packa med saker som kan vara användbara i en kris. Exempelvis mediciner, värktabletter, vätskeersättning, handsprit, toalettpapper, vattenreningstabletter, ficklampa, värmeljus, powerbank och batteridriven radio.

3. Väderkoll

Följ väderleksrapporten och se till att ha med dig kläder efter väder. Kom ihåg att vädret i exempelvis fjällen eller på sjön kan skifta fort.

4. Första hjälpen

Lär dig första hjälpen och ta med dig ett första hjälpen-kit. Läs på om psykologisk första hjälpen och hur du kan stötta i kris.

5. Följ nyhetsrapporteringen

Håll koll på vad som händer där du befinner dig och ta reda på frekvensen för den lokala radiokanalen.

6. Viktiga nummer

Skriv ner viktiga nummer till exempelvis polis och sjukvårdsrådgivning samt lägg in ICE-nummer i din mobil.

Att vara förberedd för kris är en medmänsklig handling där var och en bidrar med det den kan. Lär dig mer på www.rodakorset.se.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Röda Korset