TISDAG 21 JUNI 2022


Foto/källa: Jesper Anhede/Göta kanal

Göta kanals världsrekord i födelsedagsfika

Göta kanal fyller 200 år och firar med ett 19 mil långt födelsedagsfika den 9–10 juli. Under dagarna gästas kanalen av tusentals besökare som får ta del av kungaparets välkomnande samt uppträdanden av flera kända svenska artister.

År 1822 invigde kung Karl XIV Johan den västra delen av Göta kanal för båttrafik. För att fira 200 års jubileet anordnas världens längsta födelsedagsfika på hela 19 mil. Det går ut på att alla av kanalens caféer och glassbutiker längs kanalen ska sälja sin version av ”kanalbullen”, en bulle som smakar olika beroende på vilken ort man befinner sig i.

Fikat är en del av det stora födelsedagsfirandet som påbörjas i Bergs slussar 9 juli. På plats är även kungaparet som ska välkomna besökarna. Dessutom uppträder bland annat artisterna Dolly Style och Sean Banan under dagen.

Under kanaldagen 10 juli sker den officiella invigningen av 200 års jubileet i Sjötorp. Göta kanalbolags talespersoner håller tal och avslutas med en kanonsalut. Därefter ska bland annat artisterna Mollie Minott, Emelie Taylor, Erika Jonsson och bandet Dimpker Brothers spela utvalda låtar på scenen.

– Det ska bli väldigt roligt att vi firar 200 år, framför i mitten av juli, då vi räknar med ett högt besökstryck. Med tanke på att Göta kanal är världens tredje längsta historiska kultur sevärdhet hoppas vi att världsrekordet i födelsedagsfika blir ett minne våra gäster sent kommer glömma, säger Roger Altsäter, vd på Göta kanalbolag.


Detta är en nyhet/pressmeddelande från: Göta kanal